Pénzügy

Mészáros Lőrinc cége bekebelezett egy cseh leányvállalatot

A cseh cég magyarországi leányvállalata atomerőművi fejlesztésekkel is foglalkozik.

A 192 újságot birtokló Opimus Group Nyrt. és a Konzum Nyrt. összesen 51 százalékos, többségi befolyást szerzett a cseh Královopolská Ria (KP RIA) magyarországi leányvállalatában – olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett bejelentésben.

Az Opimus és a Konzum Mészáros Lőrinchez köthető. Idén március 3-án jelentették be, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor jóbarátja 16,9 százaléknyi részesedést vett Opimusban. A szintén tőzsdén jegyzett Konzum Nyrt.-be februárban szállt be Orbán Viktor barátja 19,57 százalékos részesedéssel. (Ez a cég szerezte meg korábban Leisztinger Tamástól a Hunguest hoteljeit.)

Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy Mészáros Lőrinc gyermekei bekerültek a két cég igazgatói közé, így tízmilliárdokról dönthetnek.

Atomerőműben és szennyvízben utaznak

A cseh cég magyarországi leányvállalata a KPRIA Magyarország Zrt., amely az anyavállalatával megegyező profilú, mérnöki tevékenységgel és műszaki tanácsadással, valamint kivitelezéssel foglalkozik. A céget a cseh anyavállalat és a Konzum közösen alapították 2015. szeptemberében, ám a magyar fél eddig kisebbségi tulajdonos volt.

Az Opimus, a Konzum és a cseh KP RIA stratégiai együttműködésük értelmében közös vállalatukkal további terjeszkedésre készülnek a régióban, elsősorban a hagyományos és atomerőművi fejlesztések, valamint a szennyvízkezelési beruházások terén.

A cseh anyacég

Az 1889-ben alapított Královopolská Ria Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb tervezőmérnöki, kivitelezési és tanácsadói tevékenységet végző cége, amely az erőművek tervezésében és tesztelésében is nagy tapasztalatra tett szert. A világ 8 államában (Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Bahrein, Türkmenisztán, Csehország, Szlovákia és Magyarország) jelenlévő, főleg erőművi, szennyvízkezelési és vegyipari tevékenységgel foglalkozó vállalata a világ számos országában rendelkezik referenciákkal. Megrendelői közé tartozik többek között a Skoda, a Slovnaft, a Dukovany és Temelini Atomerőmű, az Alstom és a Volkswagen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik