Pénzügy

Végül is akár a 16. havi nyugdíjra is lenne pénz

Csak az a kérdés, költenénk-e 258 milliárdot plusz egyhavi nyugdíjra. A 28 ezer forintos nyugdíjminimum megduplázása viszont kevesebb mint egymilliárdból kijönne.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László jó sok pénzt ígért a nyugdíjasoknak az országos nyugdíjasparlament szerdai rendezvényén:

  • 13. havi nyugdíjat,
  • a nyugdíjminimum emelését,
  • a százezer forint alatti ellátások érdemi korrekcióját,
  • biztonságot nyújtó rokkantnyugdíjat.

Legyinthetnénk erre: na persze, ígérni könnyű, főleg ellenzékből. De mibe kerülne mindez?

258 milliárdból kijön

Jövőre a költségvetésbe összesen 3,1 ezer milliárd forintot terveztek nyugdíjkiadásra.

Ez azt jelenti, hogy 258 milliárd forintból kijönne a szocialisták 2018-as választási győzelme esetére beígért 13. havi nyugdíj.

Na de miből lehetne lecsípni, hogy meglegyen rá a keret? Például az Orbán-kormány hivatalba lépése óta megháromszorozott sportra szánt összeget vissza lehetne állítani a 2010-es szintre, ez máris nagyjából 170 milliárdos megtakarítás lenne. (Korábban a szocialisták is részben a stadionépítésekről mondtak volna le különböző jóléti kiadásokért cserébe). Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy mint Lázár János kidomborította, jövőre 287 milliárd forint jut pluszban családtámogatásra és a nyugdíjak rendezésére. Szóval feltételezhető, hogy ennyit ki tudnának szorítani a 13. havi nyugdíjra is.

De bőven elég lenne a célra az a 600 milliárd forint is, amennyi felesleget talált a Jobbik a költségvetési tervezetben. Vagy annak az ezermilliárdnak egy része, amit adókedvezményekre ad oda jövőre a kormány. Abból még akár 16. havi nyugdíjra is futná, ha ilyesmire akarnánk költeni.

És ha egy kicsit visszafognák a migránsellenes készültséget? Két év alatt ugyanis 380 milliárd forinttal többet költ az állam határvédelemre, rendőrségre, a honvédek béremelésére, felszerelésére és a börtönökre.

Vagy ott van a több százmilliárd forint plusz adóbevétel, amit terveztek – abból is lehetne áldozni erre a célra. Persze sok másra is, és kérdés az is, hogy igazságos lenne-e minden nyugdíjat azonos módon növelni.

Nyugdíjminimum: simán

Ígéri még Botka az öregségi nyugdíjminimum megduplázását is.

A jelenlegi öregségi nyugdíjminimum 28 500 forint, és valóban megérett már az emelésre, hiszen összege 2008 óta változatlan.

És igen, vannak, akik csak ennyit kapnak: körülbelül  2500-an, továbbá mintegy 72 ezren vannak, akik 50 ezer forint alatti összegből kénytelenek tengetni öreg napjaikat. Az átlagos öregségi nyugdíj 121 ezer 700 forint volt decemberben a nyugdíjfolyósító adatai szerint.

A nyugdíjminimumhoz hozzányúlna az LMP is, ha tehetné, ők 50 ezer forintra emelnék, akárcsak a Párbeszéd a maga alapjövedelem-koncepciójában.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Visszatérve Botka duplázós javaslatára: ez a projekt kevesebb mint 1 milliárd forintból kijönne (855 millió forint), még akkor is, ha a 13. havit is beleszámoljuk (így 926 millió forint). Ennyi – bárki könnyen beláthatja – azonnal lecsíphető.

De ez csak akkor igaz, ha valóban kizárólag a nyugdíjminimumot emelnék meg – a valóságban ma egy sor ellátás ehhez igazított. Ezen persze lehet változtatni. Az is tény azonban, hogy nem lenne elég a 28 ezer forintos ellátást megduplázni, az annál valamivel magasabb nyugdíjakat is emelni kellene ugyanerre a szintre.

A nyugdíjkorrekció is beleférhet

A harmadik ígéret számszerűsítésével már egy kicsit bajban vagyunk: azt mondta ugyanis az MSZP miniszterelnök-jelöltje, hogy a 100 ezer forint alatti nyugdíjjuttatásoknál érdemi korrekciót alkalmaznának. Nos, 100 ezer forint alatti nyugdíja a legutóbbi adatok alapján mintegy 1 millió nyugdíjasnak van.

Szóval nem tudni, a százezer forint alatti nyugdíjak érdemi kiigazításán pontosan mit ért Botka, de a fent részletezett ötletekkel erre a célra is elő lehetne teremteni valamennyi pénzt. Plusz az is segítene, ha visszaállítanák a járulékplafont, ezzel gátat szabva a félmilliós, milliós nyugdíjak szaporodásának.

Megéri sokat ígérni a nyugdíjasoknak

És hogy miért pont a nyugdíjkártyát vehette elő Botka? 2016 végén öregségi nyugdíjat összesen 2,038 millióan kaptak, nyugellátást 2,18 millióan, és ideszámítva az ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban részesülőket is, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint

majdnem 2,6 millió választó korú állampolgárról van szó.

A részvételi arányok alapján közülük nagyjából 1,6 millióan szavazhatnak, így az, hogy ki lesz kormányon, harmadrészben tőlük függhet. Hát ezért.

Orbán Viktor 2006-ban egyébként még 14. havi nyugdíjat ígért – akkor ugyanis még létezett 13. havi, amit a Bajnai-kormány idején töröltek el, erre a Fidesz járulékprogramja, és a több százezer új munkahely nyomán keletkező pluszbevétel jelentett volna fedezetet szerinte. Érdekességként: a KDNP-s Rétvári Bence idén arról beszélt, nem is egyszer, hogy ők tulajdonképpen már visszaadták a 13. havi nyugdíjat2010-hez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik