Pénzügy

Felturbózza a budapesti kórházfejlesztéseket a kormány

Április végén jelent meg egy olyan kormányrendelet, amely kiemelt beruházássá minősíti a fővárosi kórházak felújítását – írja az Index. 

Az Egészséges Budapest Program alapján 24 helyen indulnak meg fejlesztések az elkövetkező években. Az átszervezés lényege, hogy lesz három nagy kórházi centrum.

A tervek szerint Dél-Budán új szuperkórházat építenek, Dél-Pesten centrummá alakul az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és a közelében lévő Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Észak-Pesten pedig tovább bővítik a Honvédkórházat. 

A nagy centrumok lényege, hogy egész évben 0-24 órában adnak sürgősségi ügyeletet, az egyéb feladatokat pedig a hozzájuk csatlakozó társkórházak látják el, amelyek tehermentesítik a központokat.

Ehhez persze a többi kórházat is fejleszteni kell. Ha minden igaz, helikopterleszállót építenek a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, új épületet húznak fel a Szent Imre-kórházban, az Uzsoki utcai Kórházban, a Péterfy-kórházban, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben és az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben is.

Szintén felújítják

  • a Szent János-kórházat,
  • és az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) műemléki épületeit is,

sőt, az agglomerációban megújul

  • a ceglédi Toldy Ferenc Kórház,
  • a kistarcsai Flór Ferenc Kórház,
  • és a váci Jávorszky Ödön Kórház is.

A fejlesztés költségét Cserháti Péter a héten az Infórádiónak adott interjújában 600 milliárd forintra becsülte.

Az új kórházi struktúra teljesen 2025-ig épülne ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik