Pénzügy

Botka visszaadná a 13. havi nyugdíjat a nyugdíjasoknak

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje egy csomó dolgot ígért a nyugdíjasoknak az országos nyugdíjasparlament szerdai rendezvényén.

  • 13. havi nyugdíjat
  • az egészségügyi és a gyógyszerellátás rendszerének teljes újragondolását
  • a nyugdíjminimum emelését
  • biztonságot nyújtó rokkantnyugdíjat ígért.

Botka László arról beszélt, hogy 2010 után a kormányon lévők “nemhogy visszaadták a 13. havi nyugdíjat, hanem elvettek még egyet”.

Mi vissza fogjuk adni a 13. havi nyugdíjat

– fogalmazott, a svájci indexáláshoz visszatérést, az öregségi nyugdíjminimum megduplázását, a 100 ezer forint alatti juttatások esetében “érdemi korrekciót”, valamint a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének megteremtését ígérve.

A politikus szerint Magyarországon az elégedetlenség egyre nagyobb, az emberek mind kiszolgáltatottabbak a rendszernek. Sokan egyre kevésbé bíznak abban, hogy a mai politikusok megoldást adnak problémáikra, ám éppen az idősek azok, akik kisebb arányban mondanak le a változtatás igényéről – jegyezte meg.

Egyszer minden véget ér

Az idősek megéltek már néhány változást, tudják, minden lehetséges, tudják, hogy az öröknek gondolt rezsimek is véget érnek egyszer – mondta a szocialista politikus az Országház felsőházi termében tartott, a Táncsics Alapítvány által szervezett rendezvényen. Megemlítette, hogy aki ehhez a korosztályhoz tartozik, az “látott már radikális fiatal politikust milliárdos oligarchává válni, látta már a szabadság legnagyobb hirdetőjét zsarnokká fejlődni”.

Botka László hozzátette: az a céljuk, hogy minél több “tapasztalt polgár” álljon társadalmi igazságosságot hirdető pártprogramjuk mellé. Országjárásán azt tapasztalta, hogy egyre nagyobb a reménytelenség és a kiábrándultság, az emberek pedig félnek a holnaptól – mondta.

Milliók küzdenek mindennapi megélhetési problémákkal, százezer ember nyugdíja alig ötvenezer forint vagy ennél is kevesebb, az idősek felének juttatása pedig százezer forint alatt marad – sorolta, azt a következtetést vonva le, hogy Magyarországon ma egymilliónál több nyugdíjas szegénységben él.

Azt mondta, ez így nem mehet tovább. Elfogadhatatlan, hogy az állam nem nyújt segítséget azoknak, akik egy életen át kemény munkával keresték meg a kenyerüket – jelentette ki Botka László, elfogadhatatlannak nevezve, hogy a nyugdíjminimum kilenc éve 28 500 forint, miközben Szlovákiában harminc év munka után, átszámítva 80 ezer forint ez az összeg.

Az a célunk, hogy felszámoljuk az igazságtalanságot, és végre a társadalom minden tagja megkapja az őt megillető elismerést – fogalmazott az MSZP miniszterelnök-jelöltje.
(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik