Budapest, 2016. szeptember 10.
Megújított húszezer forintos bankjegyek részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Pénzügy

Egyre drágább a pénz

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 05. 09. 14:42

A korábbi évek többszörösét költi a jegybank érme- és bankjegygyártásra.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly 11,7 milliárd forintot költött a bankjegyek és 2 milliárdot az érmék gyártására. A jegybank éves jelentését idéző napi.hu szerint ez 2,8 milliárddal haladja meg a 2015-ös rekordot. A tavalyi megugrás oka egyrészt a bankjegyek megújítása, másrészt a készpénz iránti igény 2013 óta tartó – tavaly lassuló – növekedése volt.

Tavaly év végén 276 milliárd forinttal több készpénz volt forgalomban, mint egy évvel korábban. A GDP arányában számolt készpénzhasználat 13 százalékra nőtt az előző évi 12,6 százalékról. 

A gyártási költségek csak a bankjegyek miatt nőttek, az érmeverésre egymilliárddal kevesebbet kellett költeni.

A tavaly év végén forgalomban lévő 4572 milliárd forintból csak 62,6 milliárd volt az érmék értéke.A leggyakoribb érme az ötforintos (544 millió), a legritkább a kétszázas (130 millió darab). A bankjegyek közül leginkább a húszezres (131 millió) és a tízezres (162 millió) forog közkézen, mivel ezek “vagyonfelhalmozási funkciót is betöltenek”. A legkevésbé “népszerű” bankó a kétezres, amely egyébként az egyetlen bankjegy, amelyből kevesebb lett 2015-höz képest.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.