Pénzügy

Egyre drágább a pénz

A korábbi évek többszörösét költi a jegybank érme- és bankjegygyártásra.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly 11,7 milliárd forintot költött a bankjegyek és 2 milliárdot az érmék gyártására. A jegybank éves jelentését idéző napi.hu szerint ez 2,8 milliárddal haladja meg a 2015-ös rekordot. A tavalyi megugrás oka egyrészt a bankjegyek megújítása, másrészt a készpénz iránti igény 2013 óta tartó – tavaly lassuló – növekedése volt.

Tavaly év végén 276 milliárd forinttal több készpénz volt forgalomban, mint egy évvel korábban. A GDP arányában számolt készpénzhasználat 13 százalékra nőtt az előző évi 12,6 százalékról. 

A gyártási költségek csak a bankjegyek miatt nőttek, az érmeverésre egymilliárddal kevesebbet kellett költeni.

A tavaly év végén forgalomban lévő 4572 milliárd forintból csak 62,6 milliárd volt az érmék értéke.A leggyakoribb érme az ötforintos (544 millió), a legritkább a kétszázas (130 millió darab). A bankjegyek közül leginkább a húszezres (131 millió) és a tízezres (162 millió) forog közkézen, mivel ezek “vagyonfelhalmozási funkciót is betöltenek”. A legkevésbé “népszerű” bankó a kétezres, amely egyébként az egyetlen bankjegy, amelyből kevesebb lett 2015-höz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik