Pénzügy

Az MNB felfüggesztette Schmidt Máriáék cégének tőzsdei kereskedését is

Az MNB péntektől felfüggesztette a BIF Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó – a közgyűlés által elfogadott (konszolidált) éves beszámoló hiányában – nem tette közzé határidőben a 2016. pénzügyi évről készített éves jelentését. A jegybank az éves jelentés elmaradása miatt a BIF Nyrt.-t, illetve a szintén mulasztó KEG Nyrt.-t összesen 12 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tőzsdei kibocsátók felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében vizsgálta, hogy a tőkepiacról szóló törvény által előírt április 30-i határidőig minden tőzsdei kibocsátó közzétette-e a 2016. pénzügyi évről készített éves jelentését.
A jegybank megállapította, hogy a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. és a Közép-európai Gázterminál (KEG) Nyrt. nem rendelkezik a kibocsátó legfőbb szerve által elfogadott – az éves jelentés részét képező – (konszolidált) éves beszámolóval.

Nagy a mozgás a BIF körül

A BIF-ben egyébként épp a napokban szerzett 32,88 százalékos részesedést egy svájci cég, a BFIN Asset Management AG. A társaság körül elég nagy a mozgás mostanában: egy nappal a BFIN tulajdonszerzése előtt tett nyilvános vételi ajánlatot a társaság összes részvényére a Schmidt Mária kormánybiztos illetve családja tulajdonában lévő Pió-21 Kft, amely a BFIN megjelenése előtt a legnagyobb tulajdonos volt a cégben 29,81 százalékkal – hívta fel a figyelmet a Privátbankár.

Egy másik nagyrészvényes, az egyik alapító, Nobilis Kristóf kedden szállt ki a cégből, áron alul szabadult meg a papírjaitól, a hvg.hu-nak úgy indokolta a lépését:

Mivel vitorlázó családban nőttem fel, tudom, hogy a szél felé lehet ugyan vitorlázni, de szél ellen azonban nem érdemes pisilni, ezért adtam el a nettó eszközértéknél 80 forinttal alacsonyabb áron a részvényeimet az arra érdeklődőknek.

Spéder Zoltán, a kegyvesztetté vált korábbi kormányközeli üzletember 2016 őszén szállt ki a cégből.

A KEG már tavaly sem jelentett

A feltárt jogsértésre tekintettel az MNB a mai naptól az éves jelentés közzétételéig felfüggesztette a BIF részvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén, emellett a BIF Nyrt.-t 4 millió forint, a KEG Nyrt.-t 8 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

  • Mint az MNB korábbi sajtóközleményeiből ismert, a KEG részvények tőzsdei kereskedése – a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentés hiánya miatt – már 2016. május 4. napjától szünetel. A kibocsátó a közzétételi kötelezettségének – jegybanki felszólítás ellenére – azóta sem tett eleget. Az MNB ezért több alkalommal kért tájékoztatást a KEG Nyrt.-től arra vonatkozóan, hogy milyen konkrét intézkedéseket tett, illetve kíván tenni a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentésének közzététele érdekében. Az MNB munkatársai a kibocsátó közgyűlésein is részt vettek, és – a tőzsdei kereskedésre elrendelt moratórium fenntartása mellett – célvizsgálat is folyik annak feltárására, hogy a KEG Nyrt. mulasztásáért a menedzsment valamely tagjának személyes felelőssége megállapítható-e.

Az MNB folyamatosan elemzi és értékeli a folyamatos felügyelés keretében rendelkezésére álló információkat, és – a tényállás tisztázását követően – az éves jelentésüket nem a tőkepiacról szóló törvény által előírt határidőben és tartalommal közzétevő kibocsátók vonatkozásában is megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik