Pénzügy
An airplane from the regional airline People's Viennaline takes off from the airport on Lake Constance in Friedrichshafen, Germany, 02 November 2016. An Embraer 145 short-haul jet will connect the Friedrichshafen airport with the Swiss airport Altenrhein and the Cologne/Bonn Airport. The flight time for the around 20-kilometer-long route between the two regional airport is around eight minutes. Photo: FELIX KAESTLE/dpa

Európai Bíróság: az utas nem kérhet kártérítést, ha a repülő madárral ütközik, de …

24.hu
24.hu

2017. 05. 04. 12:06

Korábban a témában:

A repülőgép madárral történő ütközése rendkívüli körülménynek minősül, ami mentesítheti a légi fuvarozót kártalanítási kötelezettsége alól a légi járat jelentős késése esetén – olvasható az Európai Unió Bíróság (EUB) friss ítéletében.

Mindazonáltal amikor az e tekintetben engedéllyel rendelkező szakértő az ütközést követően megállapította, hogy az érintett repülőgép repülésre alkalmas, a fuvarozó nem igazolhatja a késést a második ellenőrzés elvégzésének szükségességére hivatkozással.

Az ügy előzménye, hogy két cseh állampolgár beperelte a cseh légitársaságot, amiért a Burgaszból Brnóba tartó gépük öt órát és húsz percet késett. A késés két részletből tevődött össze. Egyszer a sugárféket érintő műszaki problémát észleltek, amelynek elhárítása egy óra és negyvenöt perces beavatkozást vett igénybe. Másodszor a gép a leszállás során egy madárral ütközött, ami szükségessé tette a jármű műszaki állapotának ellenőrzését.

A cseh házaspár 250 eurót (78 ezer forintot) követelt a légitársaságtól kártalanítás jogcímen. Az illetékes cseh bíróság az EUB-hoz fordult, hogy a repülőgép madárral történő ütközése rendkívüli körülménynek minősül-e, amelynek a felmerülése mentesítheti a légi társaságot kártalanítási kötelezettsége alól a légi járat legalább háromórás késése esetén (erről egy uniós irányelv rendelkezik).

Az EUB megállapította, hogy önmagában a repülőgép madárral történő ütközése rendkívüli körülménynek minősül, amiért nem jár kártérítés. Ugyanakkor kimondta: a légitársaságnak felróható műszaki problémából származó késésre járhat a kártérítés, ha az meghaladja a három órát.

A cseh bíróságnak tehát azt kell vizsgálnia, hogy a késés fuvarozónak felróható része legalább háromórás-e, és ezért arra kártalanításnak kell-e vonatkoznia. Vagyis a rendkívüli körülménynek betudható késést le kell vonni a légi járatnak az érkezéskor fennálló teljes késési idejéből.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

HONG KONG, HONG KONG - OCTOBER 6: A man holds an Apple iPad Mini as he uses Facebook app on October 6, 2017 in Hong Kong, Hong Kong. (Photo by studioEAST/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.