Pénzügy
napelem-telepitese(960x640).jpg (napelem, )

Brüsszel 115 milliárd forintot ad a lakóépületeink korszerűsítésére

24.hu
24.hu

2017. 04. 24. 13:56

Korábban a témában:

Mától nyújthatóak be a családi házak és társasházak energetikai korszerűsítésére szánt 115 milliárdos keretű nulla százalékos hitelprogramok kérelmei, melyekből közel 24 ezer lakóépület korszerűsítése valósulhat meg országszerte. A pénzt az Európai Unió, azaz “Brüsszel” adja a magyar lakosságnak.

A családi házak esetében maximum 10 millió, a társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forintnyi hitel igényelhető, akár húsz éves futamidővel, 10 százalékos önrésszel.

A lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramok február 24-én jelentek meg a hivatalos pályázati oldalon, összesen 114,61 milliárdos keretösszeggel. Az alábbi linkekre kattintva tájékozódhat a részletekről: a GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú pályázat (vidéki régiók) 105,2 milliárd forintos, míg a VEKOP-5.2.1-17 kódszámú pályázat (Közép-Magyarország) 9,41 milliárdos kerettel jelent meg.

Az uniós támogatást többek között

  • hőszigetelésre
  • napkollektorra (kár, hogy a kormány mostanában adóztatta meg a napelemeket)
  • hőszivattyúra
  • fapelletes kazánrendszerre
  • ajtó-ablak cserére
  • bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására, kiépítésére

lehet igényelni a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB).

Mégis lett támogatás

Lázár János miniszter két éve azt mondta egy konferencián, hogy “Európai Uniós pénzből lakossági energia korszerűsítési program nem lesz”. Helyette az állami intézményeket újítanák fel a lakosságnak szánt uniós forrásokból. Megkérdeztük az MFB-t, hogy a mostani pályázatnak van-e bármilyen köze a Lázár János által 2015-ben bejelentett “eltérítéshez”. Az MFB azt válaszolta, hogy nem lenne szerencsés összemosni a két dolgot, illetve “tavaly nyár óta lehet tudni, hogy lesz idén lakossági energiakorszerűsítési pályázat”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.