Pénzügy
szálloda (szálloda)

A szállodások is 5 százalékos áfát akarnak, még valaki?

24.hu
24.hu

2017. 04. 10. 09:31

Lassan mindenki felkéreckedik a kedvezményes áfakulcsot vonatra, és ez eléggé érthető.
Korábban a témában:

Az Orbán-kormány a világ egyik legmagasabb áfáját vezette be, majd amikor rájött, hogy a magyar élelmiszeripari vállalkozások ipari méretekben kezdték elcsalni az adót, különféle mentességeket adott. Csökkent a sertésáfa, a tojás, a tej, a vadhús, a hal áfája 5 százalékra, no meg a vendéglősök is kaptak némi kedvezményt.

Most a szállodások kezdtek panaszolkodásba, hogy nekik is járna valami kis könnyítés. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az MTI-nek azt mondta: szükség lenne a szállásszolgáltatás áfájának csökkentésére a mostani 18-ról 5 százalékra.

Hozzátette: egy modellszámítás szerint ha csupán 3-4-5 évre rögzítenék a kedvezményes áfát, a szállodaipar versenyképessége akkor is ugrásszerűen fejlődhetne már rövid távon is. Természetesen bérfejlesztésre, és beruházásokra fordítanák a plusz bevételt.

Amúgy a turizmus a gazdaság egyik húzóágazata, a forgalom évente 8-10 százalékkal bővül. Csak februárban a kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 9,9 százalékkal nőtt. A szállodai szobák napi átlagára pedig 6,8 százalékkal emelkedett, írta az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.