Pénzügy

Titokzatos csalók csapolják a magyar bankkártyákat

A Portfolio.hu olvasója egy érdekes online kártyás csalási esetről számolt be, amely már 2011 óta szedi áldozatait világszerte, mégsem sikerült még teljesen felszámolni. Ami mégis jó hír, hogy a bankok az esetek nagy részében – például ennél a konkrét példánál is – teljesen kártalanítják az ügyfelet.

Az olvasó váratlanul sms-ben kapott értesítést arról, hogy a kártyájával éppen most fizetett ki 10 ezer forintot, persze ő erről semmit sem tudott. A kereskedő nevénél pedig a következő megnevezés szerepelt:

Facebk *payment 650-543-7818 Ca

Első ránézésre ez úgy néz ki, mintha egy facebookos hirdetés vagy facebookos játékon/appon belüli fizetés lenne, viszont az olvasó soha nem fizetett a Facebooknak vagy a Facebookon keresztül, és online fizetésekre is ritkán, főleg nagy és ismert webáruházakban használja kártyáját.

A fórumokon található leírások szerint először kisebb összegekkel kezdődik a csalás, majd később – ha nem vette észre a kártyatulajdonos – nagyobb összegekkel is próbálkoznak. Van, akinek pár ezer dollárt emeltek el így a számlájáról, de az egyedi esetek általában ügyfél szempontból happy enddel végződnek, a bejegyzések tanúsága szerint a bank mindig visszatérítette az ellopott összeget.

Magyarországon egyébként a kártyás forgalomra vetítve nagyon alacsony a csalások száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik