Pénzügy

Az oroszok dollármilliókat mostak át Magyarországon

A Laundromatnak nevezett ügyben a KGB utódszervezet, több nemzetközi bank, moldáv bírók, csinovnyikok és még Putyin unokatestvére is felbukkan.

Majdnem három évvel ezelőtt jelent meg az első cikk az orosz Novaja Gazeta független napilapban, egy nagy, Oroszországból induló pénzmosási ügyről. A cikk szerzője már akkor úgy gondolta, hogy ez lehet a kommunizmus utáni Oroszország legnagyobb ilyen jellegű botránya.

Az újságíró számításai szerint 22 milliárd dollárnyi rubelt mostak tisztára orosz fehérgallérosok egy bonyolult nemzetközi struktúrában. Más becslések szerint akár 80 milliárd dollár – átszámítva több mint 23 ezer milliárd forint – is átfolyhatott a világ egyik legnagyobb pénzmosodáján – írta az Index. (Összevetésül: ez a teljes magyar gazdaság éves teljesítményének kétharmada.)

A többek között a Novaja Gazetában kedden publikált cikkek kitérnek arra is, hogy magyarországi bankokon keresztül 68 ügylet bonyolódott, összesen 24,5 millió dollár értékben, ami kicsit több mint 7 milliárd forint. Magyarországon egyébként több pénzt folyathattak át, mint a többi szomszédos országban összesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik