Pénzügy

Automatikussá vált a nyugdíjnövelés, már nem kell külön kérni

idős ember (idős ember, bácsi, nyugdíjas)
idős ember (idős ember, bácsi, nyugdíjas)

Bár a nyugellátások megállapítására vonatkozó jogszabályokban nem volt jelentős változás 2017-től, mégis van egy aprónak tűnő módosítás, ami azonban nagyon sok személyt érint – írja az Adó.hu. A változás azok dolgát könnyíti meg, akik a saját jogú nyugellátás mellett folytatnak keresőtevékenységet.

A szabály az, hogy az öregségi nyugellátásban részesülő személy – ide értve azt a személyt is, akinek a nyugellátása folyósítása szünetel – nyugellátását a saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve kiegészítő egyéni, vagy társas vállalkozóként végzett tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme egytizenketted részének 0,5 százalékával kell növelni. Méghozzá a jövedelem megszerzését követő naptári évtől. Eddig ezt kérelmezniük kellett a nyugdíjasoknak, januártól viszont hivatalból, automatikusan történik meg a nyugdíjnövelés.

Akik még a 2016 előtt megszerzett jövedelmükre nem kérték a növelést, azoknak a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv (Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Központja) június 30-ig állapítja meg a növelést.

Akik 2016-ban munkaviszonyból szereztek jövedelmet, azoknak szeptember 30-ig, akik pedig egyéb jogviszonyból, azoknak október 31-ig határozzák meg, mennyivel fog nőni az ellátásuk jövőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik