Pénzügy

Átrendeződött a boltok bérrangsora

24.hu
24.hu

2017. 03. 22. 09:15

Korábban a témában:

A bolti kiskereskedelem bérhelyzete is azt mutatja, hogy az átlag mögött mindig nagy a szóródás. Így valóban rákényszerítettek a gazdaságra a legkisebb keresetűek körében egy bérfelzárkóztatást, aminek az érintett dolgozók nyilván örültek. A cégek, vagy éppen a boltosok között viszont tetemesek a bérkülönbségek, ami azt jelenti, hogy egyeseknek nem, másoknak viszont jó sok gondot okozott a minimálbér-emelés – írta a Blokkk.com.

Átrendeződött a boltok bérrangsora

A portál a statisztikák alapján észlelte azt is, hogy 2017 januárban a bérrangsorban volt némi csúszkálás, fel vagy le. Az italosok pl. az élről a harmadik helyre csúsztak vissza (bruttó 205 ezer forinttal). Előbbre törtek a bútorosok (bruttó 197 ezer forinttal) és az úgynevezett élelmiszer vegyes boltok (bruttó 189 ezer forinttal), ahol a nagy multi áruházak is vannak. A könyvesek a decemberhez képest sokat csúsztak hátra (bruttó 172 ezer forintig).

Boltos bérolló

A legjobban és a legrosszabbul fizető boltok között 70 ezer forint volt a különbség – a legtöbbet a sportszerboltokban dolgozók kerestek átlagban (bruttó 225 ezer forintot), a legkevesebbet pedig a halárusok (bruttó 155 ezer forintot).

2016 decemberében még 103 ezer forint volt a különbség, tehát egy hónap alatt sokat apadt, ami a portál szerint a minimálbérnyomás hatása. Ugyanakkor 2016 januárjában 69 ezer forint volt az olló, ami lényegében ugyanannyi, mint 2017 elején.

Éves távlatban pedig az látszik, hogy a jobban fizetőknél a munkaerőhiány, a kevésbé jól fizetőknél a kötelező minimálbér nyomta meg jobban éves összevetésben a béreket.

Mint korábban írtuk, a szakszervezet szerint még csak most jön az igazi feszültség a béreknél a kis keresetűek miatt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.