Pénzügy

Átrendeződött a boltok bérrangsora

A bolti kiskereskedelem bérhelyzete is azt mutatja, hogy az átlag mögött mindig nagy a szóródás. Így valóban rákényszerítettek a gazdaságra a legkisebb keresetűek körében egy bérfelzárkóztatást, aminek az érintett dolgozók nyilván örültek. A cégek, vagy éppen a boltosok között viszont tetemesek a bérkülönbségek, ami azt jelenti, hogy egyeseknek nem, másoknak viszont jó sok gondot okozott a minimálbér-emelés – írta a Blokkk.com.

Átrendeződött a boltok bérrangsora

A portál a statisztikák alapján észlelte azt is, hogy 2017 januárban a bérrangsorban volt némi csúszkálás, fel vagy le. Az italosok pl. az élről a harmadik helyre csúsztak vissza (bruttó 205 ezer forinttal). Előbbre törtek a bútorosok (bruttó 197 ezer forinttal) és az úgynevezett élelmiszer vegyes boltok (bruttó 189 ezer forinttal), ahol a nagy multi áruházak is vannak. A könyvesek a decemberhez képest sokat csúsztak hátra (bruttó 172 ezer forintig).

Boltos bérolló

A legjobban és a legrosszabbul fizető boltok között 70 ezer forint volt a különbség – a legtöbbet a sportszerboltokban dolgozók kerestek átlagban (bruttó 225 ezer forintot), a legkevesebbet pedig a halárusok (bruttó 155 ezer forintot).

2016 decemberében még 103 ezer forint volt a különbség, tehát egy hónap alatt sokat apadt, ami a portál szerint a minimálbérnyomás hatása. Ugyanakkor 2016 januárjában 69 ezer forint volt az olló, ami lényegében ugyanannyi, mint 2017 elején.

Éves távlatban pedig az látszik, hogy a jobban fizetőknél a munkaerőhiány, a kevésbé jól fizetőknél a kötelező minimálbér nyomta meg jobban éves összevetésben a béreket.

Mint korábban írtuk, a szakszervezet szerint még csak most jön az igazi feszültség a béreknél a kis keresetűek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik