Pénzügy

Kiegészítő nyugdíjemelést kér Orbántól a NYOK

A Nyugdíjasok Országos Képviselete /NYOK/ kiegészítő nyugdíjemelés végrehajtása iránti kérelmet terjesztett elő Orbán Viktor miniszterelnök úrnak írott levelében 2017. március 08-án.

A nagyszámú nyugdíjast képviselő szervezet örvendetesnek tartja az országos átlagbér növekedését. Ezzel szemben nem fogadja el, hogy az időskorúak jelentős rétege a 2017. január 1-i nyugdíjemelés ellenére is a létminimum szintjén él.

A szervezet ezért elvárja, hogy az emelés legalább a Társadalombiztosítási nyugellátásról szóló nyugdíjtörvény szerint, így minden év január hónapban az adott évre tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben történjen. A 2017. január 1-től 1,6 százalékos mértékű nyugdíjemeléssel szemben a KSH már 2016 novemberében 2,4 százalékos inflációemelkedést jelzett – emlékeztetnek.

A 2017. februári fogyasztói ár-indexe alapján pedig 2,9% az éves változás várható mértéke. A rezsicsökkentés ellenére pedig a nyugdíjas fogyasztói kosár, a napi élelmiszerek, gyógyszerek, stb. ára a hivatalos ár-indexváltozásnál jóval magasabb – hívják fel a figyelmet.

Mint írtuk, februárban 2,9% volt az egy évre visszatekintő drágulás üteme Magyarországon a KSH jelentése szerint.

(MTI OS)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik