Pénzügy

Megmenti Brüsszel a magyarok családi pótlékát

Az osztrákok szerették volna elérni, hogy a családi pótlék rendszerét átalakítsák: ha egy olcsóbb árszintű országban él a dolgozó gyermeke, akkor azzal arányos mennyiségű pénzt kapott volna az államtól. A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel tárgyaló EU-s szociális és munkaügyi biztos azonban közölte, az Európai Bizottság nem adja erre az áldását.

Marianne Thyssen belga politikus szerint ugyan a britek esetén felmerült a családi pótlék indexálása, de végül abból se lett semmi, nem lépett hatályba. Az osztrákok mellett pedig a németek is nagyon küzdenek ezért, amiért Balog Zoltán emberi erőforrási miniszter és Orbán Viktor kormányfő is tiltakozott már.

Thyssen szerint viszont az a fair, ha valaki egy adott országban adózik, akkor az adott ország polgárait megillető juttatásokat kap.

Ha egy ország Brüsszel ellenkezése dacára bevezet egy ilyen jogszabályt, a Bizottság megvizsgálja azt, és adott esetben eljárást indít. A német minimálbér egyes rendelkezéseit is ezért kellett felfüggeszteni. Ennek egyik problémás pontja volt, hogy egy munkáért az adott országban minden dolgozónak meg kell kapnia az ágazati minimális juttatásokat, még ha külföldi cég külföldi munkavállalói is. Ezzel azonban elveszne a magyar központú cégek árelőnye, ezzel a megbízásuk is.

Thyssen szerint megbonyolítaná a rendszert, ha a munkavégzés helyén fizetné meg a cég a járulékokat.

A belga biztos eloszlatott még egy rettegést: Brüsszel nem tervezi meghatározni, mennyi legyen a tb és a minimálbér. Maximum arra tehetnek majd javaslatot, hogy minden országban legyen minimálbér, de ez meg nem érintené Magyarországot, ahol létezik ez.

(Hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik