Pénzügy

Kapósak a melósok – mutatjuk, hova keresnek leginkább embert

A ManpowerGroup csütörtökön nyilvánosságra hozott munkaerő-piaci felmérése szerint a megkérdezett 750 munkaadó 23 százaléka bővítene, csupán 3 százalékuk tervez elbocsátást, míg 71% semmiféle változtatásra nem készül 2017 második három hónapjában.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a munkaerő-piaci mutató értéke +17%, ami a legerősebb érték a felmérés 2009-es kezdete óta.

  • A legtöbb lehetőséget a munkavállalóknak a gyártás, az építőipar, valamint a szállítmányozás területén kínálják.

A felvételi szándék változatlan az előző negyedévhez, és enyhén emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Bár az általunk mért munkaerő felvételi szándék továbbra is magas, ennek gyökerét leginkább a Magyarországot sújtó szakképzett munkaerő hiányában kereshetjük, melynek egyik legfőbb oka a régiós szinten is alacsony bérek, továbbá a jelenleg elérhető aktív munkakeresők nem megfelelő képzettségi szintje lehet.

Az állam által előírt minimálbér és garantált bérminimum emelését egyelőre vegyesen fogadja a piac, mivel sok cég nehezen gazdálkodja ki az így felmerült többletköltséget – kommentálta a felmérést a cégcsoport magyarországi ügyvezetője, Vég Ottó.

A jelenleg kialakult helyzet több kérdést is felvet az ügyvezető szerint, pl. azt, hogy milyen mértékben korlátozza a magyarországi
növekedést a munkaerő hiánya, illetve a béremelések milyen mértékben korlátozzák a hazai cégek versenyképességét? Továbbá az is felmerül, hogy a mintegy 221 ezer fős közmunkaprogramban résztvevő emberek átképzésére miért nem fordít nagyobb hangsúlyt az állam a fennálló munkaerőhiány enyhítése céljából – jegyezte meg.

A munkaerőhiány miatt hamarosan komplex javaslatcsomaggal fordul a nemzetgazdasági tárcához a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, írja a Világgazdaság csütörtöki számában a szervezet főtitkárának nyilatkozata alapján. A szövetség is pedzegette a közmunkások átterelését a versenyszférába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik