Pénzügy

Ha túl snassznak érzi a panelt, állami támogatásból turbózhatja fel

atisztikai hivatal egy évtizedet felölelő lakáskutatásából kiderül, hogy a városi, többlakásos bérházakban élők ötöde elégedetlen lakókörülményeivel. A komfortérzet hiányának számos oka lehet. Ami az átalakításokat illeti a társasházi lakásokban kevesebb a mozgástér. Sokakat azonban a leküzdhetetlennek látszó akadályok sem riasztanak el attól, hogy megfelelő tervezéssel és nagy adag kreativitással egyedivé varázsolják otthonukat. Aminek ugyan ára van, de a jó hír az, hogy igénybe vehető hozzá állami támogatás.

Az otthon egyedivé alakítása nem áll meg a különleges bútorzatnál és dekorációnál. Egy lakás felújításra és átalakításra specializálódott kivitelező tapasztalata alapján a legnépszerűbb kérés az erkély beépítése, amely nem csak a lakótér alapterületét növeli, de az újonnan kialakult világos helység télikertnek is használható. A legextrémebb kérés feléjük egy jacuzzi beépítése volt. A megrendelő pezsgőfürdős sarokkádat szeretett volna. A tervét egyedül a födém teherbírása akadályozott meg – elevenítette fel Felföldi Viktor, a Magyar Épületgépész Kft. munkatársa.

Szintén sokak álma a kandalló, ami azonban a legtöbb társasházban hagyományos úton, a kémény kiépíthetőségének hiányában nem valósítható meg. Erre jó megoldás lehet az etanollal működő, beépíthető biokandalló. A fürdőszoba átalakítása a panelházakban különösen bonyolult a csövek és csatorna áthelyezése miatt. Ennek ellenére a hagyományos kád helyett többen a legmodernebb fürdőszoba-felszereléseket, szanitereket, gépesített, masszírozós tusolót is beszereltetnek.

Egyedivé tehető a panel

Minden nagyobb léptékű átalakítás előtt érdemes statikussal és pénzügyi tanácsadóval is beszélni, hogy megismerjük az átalakítás technológiai és financiális lehetőségeit.

A 60-as, 70-es években épült klasszikus panelházak 6-10 centis belső elválasztó falai számos átalakításra és egyedi megoldásra nyújtanak lehetőséget – állítja az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese, aki hozzáteszi – többször tapasztalják azt, hogy az ingatlantulajdonosok nemcsak szokványos átépítést, festést, burkolatcserét végezik lakásukban, hanem igazán egyedivé szeretnék varázsolni otthonukat, környezetüket.

Köntös Péter szerint a lakásfelújításra igénybe vett, állami támogatású lakástakarékból a kreatív megoldások is finanszírozhatók, az átalakítások pedig nem csak a komfortérzetet és otthonosságot, de az ingatlan értékét is növelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik