Pénzügy

A gazdasági bizottság elfogadta Parragh Bianka és Kocziszky György jelölését a monetáris tanácsba

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 10 igen és 2 nem szavazattal elfogadta Parragh Bianka (Parragh László, az MKIK elnökének felesége) és Kocziszky György jelölését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsába keddi ülésén.

Parragh Bianka

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa felvezetőjében elmondta, a monetáris tanács tagjaként szem előtt tartaná egyebek mellett a fenntartható gazdasági növekedés, a nemzetgazdasági érdekek és a versenyképesség monetáris politikai eszközökkel való támogatását.

Kiemelte a nemzetgazdaság külső sérülékenységének csökkentését célzó finanszírozási programot a kockázatok csökkentése kapcsán, valamint a növekedési hitelprogram (nhp) kedvező hatásait, és a piaci hitelezés egészséges szintjének helyreállítását.

Parragh Biankát Cinkotai János Béla helyére jelölték, akinek lejár a mandátuma 2017. március 22-én.

Kocziszky György

Jelenleg is a monetáris tanács tagja, de mandátuma lejár 2017. április 5-én, egyebek mellett elmondta, 2012-ben azok közé tartozott, akik úgy gondolták, az inflációs célkövetési rendszer lehetőséget biztosít egy kamatcsökkentési pálya elindítására, folytatására.

Visszatekintve úgy vélte, beigazolódott, hogy a lazább monetáris politika lehetőséget ad az egyensúlyi állapot megteremtésére.

Matolcsyt nem akarják meghallgatni

A monetáris tanács tagjainak megválasztásáról szóló gazdasági bizottsági javaslatról az Országgyűlés dönt majd.

A gazdasági bizottság 10 nem és 2 igen szavazattal elvetette Matolcsy György jegybankelnök meghallgatását, amelyet Tóth Csaba alelnök és Szakács László (MSZP), Volner János és Z. Kárpát Dániel (Jobbik) képviselők kezdeményeztek.

Bánki Erik (Fidesz) bizottsági elnök elmondta, a nemzetbiztonsági bizottság tárgyalta a jelentéseket, amelyek a jegybankelnök “által felvázolt eseteket” is tartalmazták, de ezek minősített információk, nyilvánosan nem számolhatnak be erről, ezért nem tartja szükségesnek a meghallgatást.

Mr. Infláció utódja?

A Magyar Nemzet egy hete arról írt, hogy Parragh Bianka esetleges kinevezése döbbenetes lenne, mert bár közgazdász végzettségű, monetáris politikával nem foglalkozott korábban. Pedig a Monetáris Tanácsnak óriási befolyása van az MNB és ezáltal Magyarország monetáris politikájára.

Parragh Bianka Cinkotai Jánost váltaná a monetáris tanácsban, akit speciel a hazai infláció egyik legnagyobb mesterének tartanak, szakmai körökben Mr. Inflációnak nevezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik