Pénzügy

Nyugdíj: jól kitömték a pénztártagok zsebét

Évekkel ezelőtt sokan aggódtak, miként tudnak szerepelni az önkéntes nyugdíjpénztárak. Mára már látszik, hogy a kérdésre meggyőző a válasz – derül ki a Bankmonitor.hu cikkéből. A 2016-os év kiváló példa erre: a tagok többsége 5,5-7,7% közötti hozamot érhetett el a költségekkel csökkentve.

A portál portfóliónként is megnézte, hogyan alakultak a hozamok tavaly a 10 legnagyobb pénztárnál, és hosszabb távon, tízéves szinten. A reálhozam minden kategóriában kiemelkedő volt, még a tízéves, válsággal terhelt időszakban is. Ha kíváncsi, hogyan teljesített a pénztára, portfóliója a többihez képest, kattintson!

A legjobb eredmény tavaly 10,2 százalékos volt, kockázatos portfólióban, a leggyengébb 1,1 százalékos, a legkevésbé kockázatos kategóriában.

S hogy mi várható, maradnak-e az átlagon felüli hozamok?

Attól óva intenek mindenkit, hogy az eddigiek alapján túlzott várakozásokat fogalmazzanak meg a pénztárakkal szemben.

Ennek oka, hogy éppen egy átalakulás kellős közepén vagyunk, így a várhatóan emelkedő kamatkörnyezet és a gyengébb részvénypiaci teljesítmények miatt annak is örülhetünk majd, ha az infláció felett hoz a portfóliónk. Márpedig a viszonyítási alap is egyre nő, 2017 februárjában az éves infláció már 2,9 százalékos volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik