élettárs, házastárs, házaspár (élettárs, házastárs, házaspár)
Pénzügy

Kamatostul jár vissza a NAV-os illeték az élettársaknak

24.hu
24.hu

2017. 03. 07. 14:30

A bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvény 1. § (1) bekezdése definiálja a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének fogalmát. A törvény 3. § (1) bekezdésében rögzített általános érvényű utaló szabálya értelmében, ahol a jogszabályok a házastársakra kötelezettséget vagy jogot állapítanak meg, az a bejegyzett élettársakra külön utalás nélkül is irányadó – ismeri el a NAV immár honlapján is.

Mindezek alapján a bejegyzett élettársak vagyonszerzései vonatkozásában az illetékekről szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazásakor a házastársakra vonatkozó illetékkedvezményi és illetékmentességi szabályok figyelembe vételével kell eljárni – mondja ki immár a NAV is. Egyben elismerve ezzel, hogy korábbi gyakorlatuk nem volt helyes.

Ombudsmani vizsgálat alapján változott meg a gyakorlat

Előzmény, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatal civil szervezet kezdeményezésére jogértelmezést kért az Igazságügyi Minisztériumtól, és az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Mindkét helyről ugyanezt erősítették meg, amit azóta már a NAV is elismer.

Ezután döntött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi gyakorlata megváltoztatásáról, január végén. A hatóság elnöke, Tállai András akkor azt ígérte, honlapjukra is kikerül majd egy tájékoztató a megváltozott jogértelmezésről – erre most került sor.

Kamatostul fizetik vissza az illetéket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívja azon bejegyzett élettársak figyelmét, akik korábban megfizették az öröklési, és/vagy ajándékozási és/vagy visszterhes vagyonátruházási illetéket, hogy az illeték visszatérítése érdekében kérelmet kell benyújtaniuk az adóhivatalhoz. A kérelem mellé csatolniuk kell a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséről kiállított anyakönyvi kivonatot.

Az adóhatóság az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 135. § (4) bekezdése alapján a visszatérítendő összeg után a jegybanki alapkamat kétszeresével azonos mértékű késedelmi kamatot fizet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.