Pénzügy

Kamatostul jár vissza a NAV-os illeték az élettársaknak

élettárs, házastárs, házaspár (élettárs, házastárs, házaspár)
élettárs, házastárs, házaspár (élettárs, házastárs, házaspár)

A bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvény 1. § (1) bekezdése definiálja a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének fogalmát. A törvény 3. § (1) bekezdésében rögzített általános érvényű utaló szabálya értelmében, ahol a jogszabályok a házastársakra kötelezettséget vagy jogot állapítanak meg, az a bejegyzett élettársakra külön utalás nélkül is irányadó – ismeri el a NAV immár honlapján is.

Mindezek alapján a bejegyzett élettársak vagyonszerzései vonatkozásában az illetékekről szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazásakor a házastársakra vonatkozó illetékkedvezményi és illetékmentességi szabályok figyelembe vételével kell eljárni – mondja ki immár a NAV is. Egyben elismerve ezzel, hogy korábbi gyakorlatuk nem volt helyes.

Ombudsmani vizsgálat alapján változott meg a gyakorlat

Előzmény, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatal civil szervezet kezdeményezésére jogértelmezést kért az Igazságügyi Minisztériumtól, és az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Mindkét helyről ugyanezt erősítették meg, amit azóta már a NAV is elismer.

Ezután döntött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi gyakorlata megváltoztatásáról, január végén. A hatóság elnöke, Tállai András akkor azt ígérte, honlapjukra is kikerül majd egy tájékoztató a megváltozott jogértelmezésről – erre most került sor.

Kamatostul fizetik vissza az illetéket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívja azon bejegyzett élettársak figyelmét, akik korábban megfizették az öröklési, és/vagy ajándékozási és/vagy visszterhes vagyonátruházási illetéket, hogy az illeték visszatérítése érdekében kérelmet kell benyújtaniuk az adóhivatalhoz. A kérelem mellé csatolniuk kell a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséről kiállított anyakönyvi kivonatot.

Az adóhatóság az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 135. § (4) bekezdése alapján a visszatérítendő összeg után a jegybanki alapkamat kétszeresével azonos mértékű késedelmi kamatot fizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik