Pénzügy

Újabb unokázós csalások a fővárosban

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség összesen 21 rendbeli csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot négy férfival szemben, akik a vád szerint időskorúaktól csaltak ki pénzt azzal a módszerrel, hogy a telefonon felkeresett sértettek bajba jutott gyermekének vagy unokájának adták ki magukat.

A vád szerint a vádlottak 2015 áprilisától 2016 januárjáig Budapest területén rendszeres haszonszerzési céllal idős, a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képes személyek sérelmére követtek el úgynevezett „unokázós csalásokat”.

Az elkövetők módszere az volt, hogy a sértettek nevét, telefonszámát telefonkönyvből nézték ki és találomra hívták fel őket. Amennyiben a hangja alapján időskorú nő vette fel a telefont, úgy eltorzított, síró hangon a sértett bajba jutott gyermekének vagy unokájának adta ki magát a telefonáló csaló.

Jellemzően arra hivatkozott, hogy balesetet okozott, vagy nagy összegű tartozása van, és azonnal fizetnie kell, különben baja esik. A telefonáló a sértetteknek ezután azt mondta, hogy a pénzt vagy ékszert majd az egyik ismerőse veszi át a megbeszélt helyen.

A vádlottak szervezetten követték el a bűncselekményeket, az elkövetéseket az elsőrendű vádlott szervezte és irányította, de volt olyan, hogy ő maga is telefonált. A pénzért, ékszerekért általában a három közül valamelyik társát küldte. Az átvett pénzt, ékszereket ezután az elsőrendű vádlottnak kellett átadniuk, aki annak 10%-át adta a telefonálónak, másik 10%-ot pedig az átvevőnek.

Az ismertetett módszerrel a vádlottak a vád szerint összesen 21 csalást követtek el. A sértettek jellemzően 75 év felettiek – a legidősebb 90 éves – voltak az elkövetés idején. Tőlük a vádlottak összesen több mint 6,5 millió forint értékben szereztek meg készpénzt, illetve ékszereket.

Több esetben kísérleti szakban maradt a cselekményük, mert több sértett időközben – miután a valódi unokát felhívta – rájött a csalásra. Volt olyan sértett is, aki azt mondta, idegennek nem ad át pénzt, illetve az egyikük a helyszínre érkező elkövetőtől a személyi igazolványát kérte, aki viszont ekkor elmenekült a helyszínről. A veszélyeztetett érték ezekben az esetekben még több millió forint volt.

A kerületi ügyészség az ügyben összesen 21 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen és a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat, amely bűncselekmény büntetési tételének felső határa – a bűnhalmazat miatt – hét és fél évig terjedő szabadságvesztés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik