Woman on the Telephone
Pénzügy

Újabb unokázós csalások a fővárosban

24.hu
24.hu

2017. 03. 02. 11:07

Korábban a témában:

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség összesen 21 rendbeli csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot négy férfival szemben, akik a vád szerint időskorúaktól csaltak ki pénzt azzal a módszerrel, hogy a telefonon felkeresett sértettek bajba jutott gyermekének vagy unokájának adták ki magukat.

A vád szerint a vádlottak 2015 áprilisától 2016 januárjáig Budapest területén rendszeres haszonszerzési céllal idős, a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képes személyek sérelmére követtek el úgynevezett „unokázós csalásokat”.

Az elkövetők módszere az volt, hogy a sértettek nevét, telefonszámát telefonkönyvből nézték ki és találomra hívták fel őket. Amennyiben a hangja alapján időskorú nő vette fel a telefont, úgy eltorzított, síró hangon a sértett bajba jutott gyermekének vagy unokájának adta ki magát a telefonáló csaló.

Jellemzően arra hivatkozott, hogy balesetet okozott, vagy nagy összegű tartozása van, és azonnal fizetnie kell, különben baja esik. A telefonáló a sértetteknek ezután azt mondta, hogy a pénzt vagy ékszert majd az egyik ismerőse veszi át a megbeszélt helyen.

A vádlottak szervezetten követték el a bűncselekményeket, az elkövetéseket az elsőrendű vádlott szervezte és irányította, de volt olyan, hogy ő maga is telefonált. A pénzért, ékszerekért általában a három közül valamelyik társát küldte. Az átvett pénzt, ékszereket ezután az elsőrendű vádlottnak kellett átadniuk, aki annak 10%-át adta a telefonálónak, másik 10%-ot pedig az átvevőnek.

Az ismertetett módszerrel a vádlottak a vád szerint összesen 21 csalást követtek el. A sértettek jellemzően 75 év felettiek – a legidősebb 90 éves – voltak az elkövetés idején. Tőlük a vádlottak összesen több mint 6,5 millió forint értékben szereztek meg készpénzt, illetve ékszereket.

Több esetben kísérleti szakban maradt a cselekményük, mert több sértett időközben – miután a valódi unokát felhívta – rájött a csalásra. Volt olyan sértett is, aki azt mondta, idegennek nem ad át pénzt, illetve az egyikük a helyszínre érkező elkövetőtől a személyi igazolványát kérte, aki viszont ekkor elmenekült a helyszínről. A veszélyeztetett érték ezekben az esetekben még több millió forint volt.

A kerületi ügyészség az ügyben összesen 21 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen és a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat, amely bűncselekmény büntetési tételének felső határa – a bűnhalmazat miatt – hét és fél évig terjedő szabadságvesztés.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.