Pénzügy

Matolcsyék most sem nyúltak az alapkamathoz

Változatlanul hagyta az alapkamat 0,90 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén. Vagyis nem okoztak meglepetést. Matolcsyék utoljára tavaly májusban csökkentették az alapkamatot.

Az Erste vezető makrogazdasági elemzője, Ürmössy Gergely szerint a várakozásoknak megfelelő döntés született. Nemcsak a három hónapos betéti kamat, hanem a többi jegybanki eszközre vonatkozó kamatláb sem változott: az egynapos és az egyhetes hitelkamat 0,9% maradt, az egynapos betéti kamat pedig változatlanul -0,05%. A döntés nem okozott meglepetést, ezért a piac sem reagált különösebben a bejelentésre.

Úgy véli, hogy a Monetáris Tanács 2018 végéig változatlanul, 0,9 százalékon hagyhatja az alapkamatot. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lazítana tovább a magyar gazdaságban uralkodó pénzügyi kondíciókon, hiszen a bankközi kamatok még tovább erodálódhatnak. A három hónapos bankközi (BUBOR) kamat 0,23%, ami véleménye szerint még tovább csökkenhet.

A nominális kamatok csökkenésével párhuzamosan az infláció fokozatosan gyorsulni fog. Becslése szerint idén 2,5% lesz az átlagos inflációs ráta, így a reálkamatok negatívak maradhatnak, ami összhangban van a Monetáris Tanács preferenciájával.

A határidős kamatmegállapodások (FRA-k) által tükrözött piaci kamatvárakozások szerint a 3 hónapos bankközi kamat egy éven belül 0,7% köré emelkedhet. Úgy gondoljuk, hogy a Monetáris Tanács változtatni fog a kommunikációján, azért hogy ezeket a várakozásokat mérsékelje és egyértelművé tegye, hogy hosszú ideig változatlanul kívánja hagyni a kamatokat.

Érdemes lesz figyelni, hogy a nagy jegybankok, mint az Európai Központi Bank és az amerikai Federal Reserve miként viselkednek. Az EKB laza monetáris politikája segíti az MNB-t abban, hogy itthon fenntartsa az alacsony kamatokat, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Fed idén újabb kamatemelésekre készül, amelyek korlátozhatják a magyar jegybank mozgásterét is.

A forint meg sem rezzent

Nem befolyásolta a forint árfolyamát a jegybanki döntés. Reggel óta gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, a piaci várakozásoknak megfelelő jegybanki kamatdöntés azonban már nem volt hatással a kialakult árfolyamra.

A forint árfolyama a kamatdöntést követően is az előzőleg kialakult szint közvetlen közelében mozgott, az euró jegyzése 308,2, a dollár jegyzése 291,2, a svájci franké pedig 289,6 forintnál. Kedden reggel az eurót 307,60, a dollárt 289,95, a svájci frankot pedig 288,15 forinton jegyezték.

MNB: jöhet még lazítás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását és a piaci fejleményeket, ha az inflációs cél elérése indokolja, a monetáris tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközökkel – közölte a testület a keddi kamatdöntés után.

A monetáris testület szerint az előrejelzési időszakban, a következő 6-8 negyedévben, az infláció emelkedik, és 2018 első felében eléri a jegybanki, 3 százalékos célt. A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat tartós fenntartása és a monetáris kondícióknak a jegybanki eszköztár átalakításával történő lazítása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ösztönzésével – olvasható a tanács közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik