Pénzügy

Így kémked és zsarol az orosz kibermaffia: napi 30 millió forint bevételük is lehet

tn-passw (technet, jelszó, biztonság, védelem, kiberbűnözés, tippek)
tn-passw (technet, jelszó, biztonság, védelem, kiberbűnözés, tippek)

Tavaly a Kaspersky Lab kutatói 62 új zsarolóprogram-családot fedeztek fel, amelyből legalább 47-et oroszul beszélő internetes bűnözők fejlesztettek. A sztárprogram az oroszok körében a titkosított zsarolóprogram, amely titkosítja az áldozat számítógépén található fájlokat, amit pénzdíj kifizetésének ellenében dekódol, azaz újra elérhetővé tesz.

A cég becslései szerint, egy ilyen program napi bevétele elérheti az akár 3-30 millió forintot is, amelynek hozzávetőlegesen 60 százaléka landolhat nettó profitként a bűnözők zsebében.

A kutatók képesek voltak azonosítani több olyan orosz nagy csoportot, akik kifejezetten zsarolóvírusok fejlesztésére és terjesztésére szakosodtak. Ezek a csoportok gyakran szövetkeznek különböző partnerekkel és a célpontjuk már nemcsak a magánszemélyek, hanem a kis- és középvállalkozások, sőt egyre gyakrabban a nagyvállalatok. Kezdetben alapvetően orosz felhasználók és szervezetek ellen indítottak támadásokat, de úgy tűnik, hogy mára a világ egyéb részeire is kiterjesztették támadásaikat.

A Kaspersky Lab kutatói három bűnözői szintet azonosítottak a zsarolóprogramok világában:

  • Új zsarolóprogram-családok létrehozása és fejlesztése (ők a királyok a hierarchiában, mivel ő készítik a programokat)
  • Zsarolóprogramok terjesztése (ők a “szállítók”, akik felrakják a célgépre a vírust)
  • Partnerként való részvétel (a legalsó kategória, akik bonyolítják a zsarolást)

A problémát a magyar rendőrség is érzékelte, hiszen kibernyomozókat keresnek, akiket állítólag jól megfizetnének. Ebben a cikkünkben annak jártunk utána, mennyit is kereshetnek a számítógépes nyomozók a BRFK-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik