Pénzügy

Kibernyomozókat keres a magyar rendőrség, jól megfizetnék őket

hekker (hekker, )
hekker (hekker, )

Száz emberrel kívánja növelni a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztály létszámát a rendőrség, írja a Magyar Idők. Ők azok, akik meghekkelik a hekkereket, felderítik a számítógépes csalásokat, vagy csak egyszerűen “ráállnak” egy-egy gyanúsított megfigyelésére.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány az InfoRádióban arról beszélt, hogy bírja Pintér Sándor belügyminiszter ígéretét, amely szerint az átlagnál magasabb fizetést tudnak biztosítani, ami a piaci bérekhez is közelít.

Mint Papp elmondta, 2014-ben látszott egy markáns emelkedés a kiberbűnözés, elsősorban a számítógépes csalások területén. A következő évek-évtizedek egyik nagy kihívása a magyar, az európai és a világ rendőrségei számára a kiberbűnözéssel szembeni hatékony és határozott fellépés.

A rendőrségnek anyagilag is fel kell kötnie a nadrágját, hiszen egy képzett, senior programozó átlagosan bruttó 800 ezer forint körül kereshet Budapesten a piaci szférában. A pályakezdő szakemberek bruttó 400 ezer forint alatt nem is állnak szóba a munkáltatókkal, az elvárás a körükben minimum 450 ezer forint. Magyarországon évente 22 ezer informatikusra lenne szükség. Viszont az évente nyugdíjba vonuló 3000 ezer főnél is kevesebb informatikus végez évente a magyar oktatási rendszerben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik