Pénzügy

Megtriplázta nyereményét egy magyar lottózó

Pár napja adtuk hírül, hogy tévedésből lett multimilliomos egy ausztrál férfi. Méghozzá úgy, hogy a lottón véletlenül ugyanazt a számsort kétszer jelölte be. S mivel kihúzták a számait, duplázódott a nyereménye, 1,3 millió dollár helyett 2,6 milliót markolhatott fel.

Megkérdeztük a Szerencsejáték Zrt.-t, nálunk előfordult-e már hasonló eset, és jelentett-e többletnyereményt annak, aki egynél többször jelölte be pont ugyanazokat a számokat egy adott héten. Azt kell mondjuk, az ausztrál fickó sehol nincs az ebből a szempontból csúcstartó magyar játékoshoz képest.

Kuriózumnak számít, hogy több is legyen telitalálatból

Ritkán, de előfordult már, hogy egynél több telitalálat született a számsorsjátékokon. Érdekesség, hogy 2016-ban az ötös lottón és a hatos lottón is akadt olyan alkalom (az ötös lottón a 26.héten, a hatos lottón 16. héten hárman is telitalálatot értek el), amikor a legfelsőbb nyerőosztályban egyszerre több telitalálatos szelvényt is kitöltöttek.

  • 2000 óta összesen háromszor fordult elő, hogy 3, vagy annál több telitalálatos született az ötös lottón. Legutoljára tavaly a 26.héten fordult elő, hogy 3 darab telitalálatos is volt, akkor  356 532 130 forintot osztottak szét három felé.
  • A 2000-es évek telitalálatos rekordját 2004-ben állították be: abban az évben a 23. héten 4 db telitalálatos született. 250 millió forintot kellett szétosztani köztük. Erre eddig csak egyszer volt példa.
  • 2000 óta 8-szor is előfordult, hogy pontosan ketten találták el a főnyereményt. Legutóbb 2015. júniusában (25. hét), akkor két szerencsés nyertes 157 millió Ft-ot vitt haza.
  • A legnagyobb közösen megosztott főnyereményt 2012-ben (24. héten) nyerték el. Ekkor 4 milliárd forintot kellett szétosztani 2 ember között.
  • 2003. december 31-én a Skandináv lottón 5 db telitalálatos született, egyenként 40 millió forintot ért – írta megkeresésünkre a Szerencsejáték Zrt.

Még ritkább, hogy egy játékosnak több telitalálatos szelvénye legyen

Előfordult már olyan is, hogy egy játékos több telitalálatos szelvény birtokában volt. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy amennyiben például a lottóknál a sorsoláson egynél több telitalálat születik, akkor a főnyeremény összegéből mindegyik telitalálatos játék azonos arányban részesül.

Így ha egy játékos ugyanazon a sorsoláson többször is telitalálatot ér el, akkor mindegyikkel jogosult az adott főnyeremény-hányad összegére. 
Míg a ’60-as és ’70-es években láthatóak voltak a nagynyertesek, mára bizony eltűntek. Nem jellemző, hogy ma Magyarországon kiállnának a nyilvánosság elé és felvállalnák, hogy esetleg több milliárdot nyertek.

Az anonimitásának védelmében ezért további részleteket a mai nagynyertesekről nem árulhattak el a 24.hu-nak. Helyette egy korábbi időszakra tekintettek vissza, amikor a sajtóban is megjelent hírként, hogy egy játékos 10 db telitalálatost ért el az ötös lottón egy sorsoláson.

Így háromszorozta meg nyereményét

A szerencsejáték-történelemnek az egyik legkülönlegesebb éve volt 1990, azon belül is a 21. játékhét – fogalmazott az Szrt. Ekkor négy hónapos halmozódás után 21 millió 148 ezer 405 darab szelvény érkezett be. Pedig a szelvénykészlet sok helyen már elfogyott.

Az 1990. május 24. én, Budapesten tartott sorsolás eredményeként a 21. játékhéten létrejött 9, 21, 46, 57, 69 nyerőszámsor pedig 13 darab telitalálatos szelvényt eredményezett.

És ebből 10 darab egy játékosé volt. 

S hogy miért adott le 10 egyforma szelvényt az egyik nyertes? Elmondása szerint annyira megörült, hogy végre valahol tudott venni szelvényt, hogy rögtön tízet vett. És nem volt figyelme már új kedvenc számokon törni a fejét, hanem mindegyikre megszokott kedvenceit írta rá. Így 28 487 360 forinttal ő lett egyben az addigi legnagyobb lottónyereményt elérő játékos is – tudtuk meg.

Számoljunk egy kicsit. Ha a 10 szelvénnyel ennyit nyert, akkor az azt jelenti, hogy a teljes nyeremény 37 033 568 forint volt. Ha csak egy szelvénye lett volna, akkor rá ennek a negyede, 9 258 392 forint jutott volna. Vagyis az egyformán kitöltött 10 szelvénnyel megtriplázta a nyereményét.

Ha még ennél is régebbre megyünk vissza (szintén megjelent az akkori sajtóban), kiderül, hogy 1960-ban három telitalálatos szelvény volt az ötös lottón. Ráadásul az a hihetetlennek tűnő eset állt elő, hogy ugyan három szelvény nyert, de mint később kiderült csak két nyertes volt. Ugyanis a két játékos közül az egyik két alapjátékkal játszott, és a két szelvény mindegyikén ugyanazt az öt számot jelölte be.

Százmilliókat is bent hagyunk

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon mennyire jellemző, hogy a nyertesek nem veszik fel a pénzüket. Általánosságban azt válaszolta a Szerencsejáték Zrt., hogy míg a kisebb nyereményekről esetenként megfeledkeznek a játékosok, az át nem vett nagynyeremény meglehetősen ritka. Bár előfordult már ilyen is.

  • Az ötös lottón pl. néhány éve 430 millió forintért nem jelentkezett a nyertes.
  • A hatos lottón pedig 2000-ben egy 214 millió forintos főnyereménynek nem lett gazdája.

A Szerencsejáték Zrt.-nél egyébként külön szabályozás vonatkozik az át nem vett nyereményekre. Amennyiben a nyertesek nem jelentkeznek, akkor az át nem vett nyereményalapokból elkülönített alapot kell képezniük, amelyet fel lehet használni nyereményekre, de ezt az állami adóhatóságnak külön be kell jelenteni. A fel nem vett nyeremények alapjából képződnek pl. a különsorsolások nyereményei (pl. tárgy – és pénznyeremények, számhúzók nyereménye stb.), vagy kiegészítik belőlük az egyes játékok nyereményalapját.

A 2016-os év számviteli zárása még folyamatban van, valamint az éves auditált beszámoló elkészítése sem történt meg, így arról még nem tudtak adatot adni. Az előző évekről azonban igen.

Az elmúlt években összesen ekkora összeget hagytak bent a nyertesek:

  • 2013: 1,280 milliárd forint
  • 2014: 1,470 milliárd forint
  • 2015: 1,906 milliárd forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik