Pénzügy

Zsiday: Trump egy pojáca, de érdemes meghallgatni

Attól még hogy Donald Trump nárcisztikus szociopata, vannak dolgok, amiben igaza van – írta Zsiday Viktor gazdasági elemző a blogján.

Szerinte ketté kellene választani a megítélését, mert az általa felvetett témák valós problémákról szólnak. Ugyanakkor világosan kell látni, hogy Trump rájátszik, kihasználja ezeket a témákat a hatalma érdekében. Ilyen például a mitikus 70-es évekbe vágyódás kihasználása, amikor “mindenkinek volt munkája”, amikor még zakatolt az ipar, amikor az amerikaiak amerikai termékeket vásároltak, és nem vették el a munkájukat az ázsiaiak.

Ennek komoly valóságalapja van, hiszen

  • a jövedelmi egyenlőtlenségek
  • a Kínához való viszony
  • az adórendszer
  • és számos más dolog

valóban átgondolásra szorul, és nem csak USA-ban, hanem világszerte.

Kína mindig is ezt csinálta

A Kínával való viszony például tényleg teljesen aszimmetrikus, és ezt senki sem akarja kimondani, miközben a kínaiak elvárják, hogy beengedjük a termékeiket a piacainkra, és azt mondják, hogy ők tisztességes versenyben nyomnak le minket, valójában ez nem igaz. Számos esetben államilag megtámogatott, “szteroidon tartott”, állami tőkéből, hitelből felpumpált cégekkel kellene versenyezni a valódi, versenypiacon működő európai és amerikai vállalatoknak.

Ráadásul az út egyirányú, Kínába nem lehet bemenni, nem engedik be a nyugati technológiát (Facebook, Uber, Google), nem lehet leányvállalatokat ott létrehozni, csak helyi tulajdonossal, stb. A kínaiak valóban részben tisztességtelen eszközökkel vették el a fejlett világ egy részének munkáját, és ezt valahogy kezelni kell, mert az ennek áldozatul esett tömegek ezt kikövetelik.

Lehet arról vitatkozni, hogy milyen lépés a jó válasz, és ki fog ezzel jól járni, és ki veszít rajta, de a probléma valós.Hatás, ellenhatás

Zsiday szerint Trump egy válaszreakció az előző amerikai kormányok politikájára. Ebben az értelemben hasonlít a 2010-es Fidesz hatalomra kerüléséhez, amely egyfajta válasz volt a szocialista kormány gazdasági inkompetenciájára, latin-amerikai szintű költségvetési deficitjeire. De legfőképp arra, hogy a hazai lakosság jelentős része a rendszerváltás vesztesének érezte magát, azt látta, hogy nem kerültünk közelebb Ausztriához, pedig 1990-ben ez lett beígérve, és sokan úgy érezték, hogy jobb volt a Kádár-korszakban.

Zsiday szerint itt az ideje, hogy Európa is nyíltan beszéljen a problémáiról. Például a “német fiskális kényszerzubbonyról”, amely szerinte Európa széteséséhez vezethet. Vagy az Európai Központi Bank rugalmatlanságáról és ostoba inflációs ortodoxiájáról. Ellenkező esetben az európai elit bukni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik