Pénzügy

Kettéválik a Metro

Jóváhagyták a részvénytulajdonosok a Metro-csoport kettéválasztását Düsseldorfban tartott közgyűlésükön.

A Metro nagykereskedelmi üzletláncot, a Real hipermarketeket, valamint az elektronikai cikkeket forgalmazó Media Markt és Saturn üzletláncokat üzemeltető német konszern két független vállalatra válik szét.

A hétfőn elfogadott döntés értelmében a nagykereskedelmi üzletlánc és a hipermarket üzletág továbbra is a Metro márkanév alatt működik tovább. Az elektronikai cikkeket forgalmazó üzletág pedig Ceconomy néven európai piacvezető céggé válik a szórakoztató elektronika terén.

“Két erős és jól körvonalazott cégről beszélünk. Mindkettő rendkívül dinamikus, és megvan benne a szükséges adottság az önálló működéshez, valamint az egészséges növekedéshez. Az elmúlt években sokat dolgoztunk azért, hogy sikeres legyen az átalakulás” – mondta Olaf Koch, a Metro igazgatótanácsának elnöke a részvényesek közgyűlésén.

A Metro-csoport 35 országban van jelen, 220 ezernél is több alkalmazottal.

A 2016/17-es pénzügyi éve első negyedévében, a december 31-én véget ért három hónapban az előző évinél kissé alacsonyabb forgalom mellett csökkent a Metro konszern nyeresége.

A konszern forgalma 0,6 százalékkal 17 milliárd euróra csökkent a 2015 október-decemberi 17,1 milliárd euróról. Egyszeri tételek nélkül 821 millió euró működési eredményt ért el az egy évvel korábbi 828 millió euró után, a főrészvényesekre jutó nettó nyereség pedig 200 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 549 millió euróról.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik