Pénzügy

Itt a lista – óriáscégek is feketén dolgoztatnak a NAV lajstromán

feketemunka (Array)
feketemunka (Array)

A NAV szokásához híven ismét közzétette azon cégeknek és egyéni vállalkozóknak a listáját, akikről a hatósági ellenőrzések során kiderült, hogy feketén foglalkoztatták a munkavállalóikat. A feketelistára nemcsak fel, hanem le is lehet kerülni, mégpedig úgy, hogy két évig valaki nem követi el ugyanazt a hibát.

Nagy meglepetésre, az egyik legjelentősebb hazai munkaerő-közvetítő is felkerült a listára. Az adóhatóság 2016 júliusában állapított meg jogsértést a Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-nél, amely az egyik legnagyobb árbevételű munkaerő-közvetítő Magyarországon.

A Prohumán reagált az újságcikkre, azt írták, összesen három munkavállalójuknál talált kisebb problémát a NAV. Bár egy hiba is sok, feketemunkáról sem beszélhetünk, ugyanis a hiányosságokat pótolták, azt a NAV is elfogadta.

Rajtuk kívül további két hr-cég került a feketelistára: a Work-a-lot Munkaerő-kölcsönző és Közvetítő Kft., a legutóbbi 2014-es adatok szerint 172,5 millió forintnyi árbevételre tett szert. A múlt év elején mindössze 11 főt foglalkoztatott, adószámát ugyanakkor az év második felében felfüggesztették. A harmadik, Head Hunter Hungary Kft. végrehajtás alatt áll, mérlege, beszámolója nem elérhető.

Van olyan cég is a listán, amely két éve ott van. A Metrodom-csoport összes épületének generálkivitelezését végző Metrodom Kivitelező Kft. 2015 nyarán került fel a listára, amelyen azóta is szerepel. Az Adrenalin Energiaital Kft. szintén a feketén foglalkoztat dolgozókat.

A listán feltűnően sok az albán pékség. Ilyen egyebek közt az Albán Pékség Gjoni Kft., a Sheki-Cocaj Pékség Kft., a Shemsi Albán Pékség Kft. vagy a Gjepi-Pékség Kft.

(Képünk illusztráció)

(Napi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik