Pénzügy

Veszélyesebb lehet a lakáslottó, mint azt eddig hitte

Mint a Portfolio.hu írta pár napja, megjelent az első nemzeti otthonteremtési közösséget szervező (NOK) csoport az interneten – a toborzást a lap szerint az Elsőlakás.hu oldalon kezdték meg. Mármint elvileg. Mert az oldalt közben blokkolták, „Még nem…” felirattal.

Az Azénpénzem.hu egyébként talált egy másik, márciusra ígérkező NOK-os szerveződést is. Annak nem sikerült utána járni, kik állhatnak a kezdeményezés mögött.

Ezért is lehet kockázatos

A fogyasztóvédelmi hatóság adatbázisának vizsgálata alapján korábban arra jutott a szakportál, hogy kizárólag a Carion-csoport felelhet meg az előírt követelményeknek. A Carion pedig portálunk érdeklődésére jelezte: „nem üzemeltet és nem áll kapcsolatban semmilyen NOK-kal kapcsolatos honlappal és fenntartóikkal, és a NOK-kal kapcsolatban nem tud információval szolgálni”.

Ilyen körülmények között tartani lehet attól, hogy az újonnan felbukkant vállalkozások még annyira sem állnak a jogszerűség talaján, mint amennyit maga a NOK konstrukciója megenged – írta az Azénpénzem.hu.

Lakáslottó dióhéjban

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda először márciusban állt elő a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) ötletével, amit a köznyelv rögtön lakáslottónak fordított le. Lényege, hogy a tagok havonta fizetnek egy összeget a magáncégnek, amely kisorsolja közülük, hogy kinek nyújt a többiek befizetéseiből kamatmentes kölcsönt lakásvásárlásra. A Fidesz korábban hangsúlyozta, nem nyerteseket sorsolnak, mindenki lakáshoz jut a NOK-kal.

Júniusban kapott zöld utat a sokak által megkérdőjelezett, a betiltott vásárlói klubokra hajazó program. Mint írtuk, nem biztos, hogy a szegényebb réteg jól járhat a lakáslottóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik