Pénzügy

Gigabírságot kapott a CIB a jegybanki felügyelettől

cib-bank(960x640).jpg (Array)
cib-bank(960x640).jpg (Array)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – korábban elfogadott felügyelési ütemterve részeként – átfogó csoportvizsgálatot végzett a CIB Bank Zrt.-nél (CIB Bank), illetve az összevont alapú felügyelet alá tartozó leányvállalatainál, a CIB Lízing Zrt.-nél (CIB Lízing), a CIB Ingatlanlízing Zrt.-nél, a CIB Faktor Zrt.-nél és a Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-nél. A jegybank a 2014. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat szerint a CIB Bank kockázatkezelési és kockázatvállalási testülete és a belső ellenőrzés nem teljes körűen végezték el feladataikat. Több területen nem kellő gyakorisággal vizsgálták felül az adósminősítéseket, továbbá a nem teljesítő jelzáloghitelek leépítésekor sem teljesültek a lejárt követelések behajtására vonatkozó jogszabályi elvárások.

Egyes hitelkonstrukcióknál a folyamatos monitoring, valamint az átstrukturált hiteleknél az elkülönített nyilvántartás és a megfelelő minősítési kategóriába sorolás hiányzott. A jegybank számviteli, informatika biztonsági és befektetési problémákat is azonosított.

Mindezek nyomán az MNB csütörtökön közzétett határozatában kötelezte a CIB Bankot, hogy legkésőbb a határozat kézhezvételét követő 6 hónapon belül – illetve a számvitel és adatszolgáltatás körében 2017. március 31-ig – intézkedjék a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

A hiányosságok miatt a jegybank összesen 67 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a CIB Bankkal, illetve – egyes ügylet-nyilvántartási hiányosságok miatt – 2 millió forintot a CIB Lízinggel szemben. A pénzügyi szolgáltatások nyújtása területén a CIB Bank esetében súlyosító körülményként merült fel a megállapított szabályszegések egy részének rendszerszintű jellege, illetve jórészt jelentős és magas kockázati súlya. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy a vizsgálat nem tárt fel ügyfél-érdeksérelmet, továbbá az, hogy a CIB Bank több intézkedést már megtett a hibák orvoslására.

A CIB Ingatlanlízing Zrt. és a CIB Faktor Zrt. vizsgálatát a jegybank (bírság) intézkedés nélkül zárta le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik