Pénzügy

Csábító ígéretek: a csúcsaranytól a csodavízen át a nyereségrészesedési jogig

A megtakarítók pénzéért sok hangzatos elnevezéssel szálltak már ringbe. Az egyik legújabb „csoda” a zéróponti víz lett. Profi reklámanyagot és a startupok különlegességét is bevetették, a jegybank azonban most remélhetően még időben lépett, felhívva a figyelmet a „szárnyalás” jogi korlátaira – írta az Azénpénzem.hu.

A lap megemlíti, hogy nyíregyházi csalók tavaly pl. 2,5 milliárd forintot szedtek össze a gyanútlan áldozatoktól azzal az ígérettel, hogy aki „csúcsaranyat” vásárol, az három hónap után 15-40 százalékos hozamot realizálhat. (Egyébként piramisjátékról volt szó.)

Csodavíz

Ősszel egy másik cég a „zéróponti vízhez” (=színtiszta H2O) keresett befektetőket. A tájékoztatók szerint a leendő befektetők a Safis Befektető Társaság Bt. üzletrészeivel megegyező (kültagi pozícióban megtestesülő) úgynevezett nyereségrészesedési jogot szerezhetnek a Safis-EVO Zrt. által (beltagként) létrehozott Safis Befektető Társaság Bt.-ben. Az esetlegesen kilépő kültagok számára a Safis-EVO Zrt. 3 év elteltével a nyereségrészesedési jog 120 százalékos áron történő visszavásárlását ígéri. Továbbá a Safis Befektető Társaság Bt. megszűnését követően – állítása szerint – a befektetők a Safis-EVO Zrt. részvényeseivé is válhatnak.

Az MNB azonban szerdán a zéróponti vizet „feltaláló” Safis-EVO Zrt.-nek azonnali hatállyal megtiltotta, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen, továbbá, hogy részvényeit nyilvánosan forgalomba hozza. A jegybank arra külön felhívta a figyelmet, hogy a nyereségrészesedési jogot a magyar jogszabályok nem ismerik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik