Pénzügy

Nem tudunk megélni a fizetésből, ha jön egy nagy betegség

Az emberek fele már most sem tudna megélni, ha egy hirtelen baleset vagy betegség miatt nem folytathatná munkáját – derült ki az UNION Biztosító legfrissebb felméréséből.

További megállapítások:

  • Minden harmadik megkérdezett gondolja úgy, hogy nyugdíjasként is dolgoznia kell majd.
  • A válaszadók 40 százaléka a jelenlegi fizetésének felére vagy még kevesebb nyugdíjra számít.
  • A magyarok 60 százaléka ugyanakkor egyáltalán nem tesz félre öregkorára: 36-40 éves korban a lakosság 67 százaléka még semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással nem rendelkezik.

A megkérdezettek mindössze 26 százaléka gondolja úgy, hogy mostani jövedelmének minimum 80 százalékát kézhez fogja kapni. A válaszadók 40 százaléka jelenlegi fizetésének felére vagy annál is kevesebbre számít az államtól időskori juttatásként. A 26-35 évesek közel harmada szerint a jelenlegi fizetésének 10-20 százalékát kellene már most nyugdíjcélú megtakarításra félretennie, hogy legalább a mostani színvonalon élhessen majd.

A megkérdezettek közel fele úgy érzi, hogy nehezen igazodik ki a különböző nyugdíjcélú megtakarítások között, a legbizonytalanabb éppen a nyugdíj előtt álló 56-60 éves korosztály. A válaszadók 42 százaléka azzal sincs tisztában, hogy évi 20 százalék adójóváírást igényelhet vissza nyugdíj-megtakarításának befizetései után.

A megkérdezettek fele mondta azt, hogy már most sem tudna megélni, ha egy hirtelen baleset vagy betegség miatt nem folytathatná munkáját. További 40 százalék azok aránya, akik nem biztosak benne, hogy képesek lennének megélni a jövőben.

Ez nem is csoda, hiszen a magyarok 75 százaléka keres az országos átlagbér alatt, ami 2017-ben nettó 180 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik