Pénzügy

Megállhat az albérletárak további növekedése

albérlet, lakás (Array)
albérlet, lakás (Array)

Az albérletszezon kezdetén minden jel arra utal, hogy megállt az albérletárak elmúlt évben tapasztalható drasztikus emelkedése – írja az ingatlan.com elemzése.

Budapesten a befektetők által megvett lakások visszakerültek az albérletpiacra vagy rövid távon, például lakáshotelként hasznosítják őket, de utóbbi kisebb részt fed le a piacból. 

A tanulmány fontosabb megállapításai:

  • kifulladni látszik az albérletdrágulás, Budapesten 130 ezer forint volt az átlagos havi bérleti díj január közepén
  • a legnépszerűbb városrészek közé tartozó V. kerületben 6 százalékkal, a XIII. kerületben pedig 7 százalékkal csökkentek a díjak éves szinten
  • a kiadó lakások kínálata 40 százalékkal nőtt, egyensúlyba került a kereslettel

alberlet_bp_17-01-25

Vidéken is vegyes a kép. Debrecenben most januárban egy lakás átlagos bérleti díja 80 ezer forint volt, ami megegyezik a tavaly januári összeggel, tavaly augusztushoz képest pedig 6 százalékos csökkenést jelent.

Szegeden és Pécsen szintén 80 ezer forint volt idén januárban az átlagos bérleti díj, ez éves összevetésben több mint 10 százalékos drágulást jelent, ám megfelel a tavaly augusztusi főszezonra jellemző díjnak.

Miskolcon másként alakult az albérletpiac: idén januárban 65 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami 18-30 százalékkal haladja meg a tavaly januári és augusztusi szintet. Győrben 95 ezer forint az átlagos bérleti díj, ami 5 százalékos emelkedést jelent éves szinten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik