Pénzügy

Heti Válasz: Habony Árpád és izraeli barátai állnak az év árverésén nyertes nő mögött

Helyreigazítás

Internetes lapunk 2017. január 25. napján megjelent”Heti Válasz: Habony Árpád és izraeli barátai állnak az év árverésén nyertes nő mögött” című cikkének állítása nem felel meg a valóságnak. Valótlanul közöltük tényként, hogy Habony Árpád áll a budapesti Four Seasons mögötti, 8200 négyzetméteres épület (Zrínyi utca 3.) állami árverésének nyertese mögött. Valóság ezzel szemben az, hogy Habony Árpádnak semmilyen közvetlen vagy közvetett kapcsolata nincs a nevezett személlyel.

A Heti Válasz szerint Habony Árpád és izraeli barátai állnak az év eddigi legjelentősebb állami árverése, vagyis a budapesti Four Seasons mögötti, 8200 négyzetméteres épület (Zrínyi utca 3.) nyertese mögött.

Az értékes ingatlant árverésen értékesítette a magyar állam. A “harc” két strómangyanús személy között zajlott. Rózsa Judit, egy budapesti játékbolt üzletvezetője és György Rudolfné, egy esztergomi iskola gazdasági ügyintézője. Végül előbbi vihette a portékát 3,87 milliárd forintért (ingatlanszakértők szerint ennek akár a dupláját is érheti az irodaház).

A lap a magyar és a máltai cégbírósági dokumentumok összeolvasása után megbizonyosodott arról, hogy az EastCastle Investments Limited Liability Company egyszemélyes tulajdonosa egy Dina Moshavi nevű, a II. kerületi Fillér utcában élő hölgy. Dina Moshavit leányként még Dina Gagelnek hívták – testvére pedig az a Michael Gagel, akit korábban Habony Árpád izraeli-grúz barátjaként azonosítottunk (lásd a vidám párost a nyitóképünkön).

Éjjel-nappal Budapest

Dina és Michael magyarországi tevékenysége nem különíthető el egymástól: Dina Fillér utcai lakásában működik például Michael egyik emblematikus vállalkozása, a BKV-ingatlanbotrányaiban emlegetett Welt-Stadt Immobilien Kft. Az iménti link mögötti cikkben anno arról is beszámolt a lap, hogy Gagelék ellenőrzik a budapesti metróállomásokra „bebetonozott” Princess pékségláncot, s ez az izraeli-grúz csapat a Fidesz fizetős bevándoroltatási programjával, a többmilliárdos hasznot hozó letelepedésikötvény-biznisszel is kapcsolatba hozható.

Mivel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverésén magánszemélyek licitáltak, ezer százalékig nem állíthatjuk, hogy a játékboltos nő Habony izraeli barátainak vette meg a Four Seasons „hátoldalát”.

– írták.

Az viszont biztos, hogy Rózsa Judit jelen pillanatban egyetlen ingatlan-adásvételre szakosodott vállalkozást üzemeltet, mely – egy közbeiktatott máltai cégen keresztül – a Gagel családhoz tartozik. Michael Gagelről pedig köztudomású, hogy milliárdos, ráadásul régóta aktív szereplője a budapesti ingatlanpiacnak. És annak ellenére, hogy korábban a fővárosi SZDSZ-szel volt „koalícióban”, ma Habony Árpáddal szereti múlatni az időt, írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik