Pénzügy

MNB: nem változott az alapkamat

Változatlanul hagyta az alapkamat 0,90 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén, és nem változtatott a testület a kamatfolyosó kondícióin sem.

alapkamat
Az alapkamat tartása megfelelt az elemzői várakozásoknak, a londoni szakértők 2018 közepéig nem várnak változtatást.

Elemzők

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a döntés nem okozott meglepetést, ezért a piac sem reagált különösebben a bejelentésre. Úgy vélte, a monetáris tanács 2018 végéig változatlanul, 0,90 százalékon hagyhatja az alapkamatot, azonban tovább lazíthat a pénzügyi kondíciókon, hiszen a bankközi kamatok még tovább csökkenhetnek.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a várakozásoknak megfelelőnek nevezte kommentárjában az alapkamat tartását, a banknál 2018 közepéig nem számítanak emelésre. Úgy vélte, a jegybank márciusi Inflációs jelentésében előre jelezheti a 3 százalékos cél elérését, szigorítani ugyanakkor mindaddig nem szükséges a szakértő szerint, amíg a várható infláció a 2-4 százalékos sávon belül marad.

A monetáris tanács az inflációs cél elérése érdekében lazíthat

A Magyar Nemzeti Bank figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását és a piaci fejleményeket, amennyiben a későbbiekben az inflációs cél elérése indokolja, a tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával – olvasható a monetáris tanács kamatdöntést követő keddi közleményében.

A tanács közölte: a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének fenntartása és a monetáris kondícióknak a jegybanki eszköztár átalakításával történő lazítása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság megfelelő mértékű ösztönzésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik