Pénzügy

Az eredetileg számolt kötelező háromszorosáról is jöhet számla

biztositas-kgfb(960x640)(1).jpg (kgfb, biztosítás, )
biztositas-kgfb(960x640)(1).jpg (kgfb, biztosítás, )
Az ok egy új pótdíj.

Az eredetileg számolt díj többszöröséről is érkezhet számla, ha az autós január elsején váltott – írja a Világgazdaság, emlékeztetve rá, hogy a háttérben az úgynevezett károkozói pótdíj áll. Azt szinte már az összes biztosító alkalmazza. Azoknál emelkedik a kötelező díja, akik az elmúlt években balesetet, kárt okoztak és azt nem fizették ki.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint azonban az autósok fele nincs tisztában azzal, hogy az elmúlt években mikor, mekkora kárt okozott, mikor fizetett a károsultnak a biztosító. A váltás előtt ugyan rákérdeznek, hogy az ügyfél „Mikor okozott utoljára kárt?”, de helyes válasz nem a koccanás, hanem a kifizetés éve.

A károkozóra kirótt büntetőszorzó változó, lehet 1,2-szeres, de akár kétszeres-háromszoros is, és a helyzetet bonyolítja, hogy nem egységes az elévülési idő sem. Több biztosítónál számít, hány kárt okozott az ügyfél a vizsgált időszakban, milyen bónuszfokozatban volt, hány fokozatot romlott a bónusza az új biztosítási évben.

Ha utólag derül ki, hogy a hibás adat miatt ugrik a tarifa, az ügyfél 15 napon belül  a biztosító ajánlatát visszamondhatja, de így biztosítás nélkül maradhat néhány hétre, így fedezetlenségi díjat kell fizetnie. Aki kicsúszik a kéthetes határidőből, az csak abban reménykedhet, hogy sikerül közös megegyezéssel megszüntetnie az árat emelő biztosítóval a szerződését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik