házasság (Array)
Pénzügy

LMP: A kormány szerint siker, hogy a házasulók negyede élt a házassági adókedvezménnyel

24.hu
24.hu

2017. 01. 18. 12:46

Az elmúlt két évben a házasulók mindössze negyede élt a házassági adókedvezménnyel, a házasságok számának növekedése pedig nem járt együtt több gyermek születésével. Az elmúlt hat és fél év kormányzása után sehol sincs a kormány által beígért demográfiai fordulat, ellenben egyre több fiatal dönt a kivándorlás mellett - hívta fel a figyelmet a zöldpárt.
Korábban a témában:

Novák Katalin (az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára) a tőle megszokott optimizmussal beszélt az első házasok adókedvezményének igénybevételéről, amikor elmondta: eddig 23 ezer házaspár élt a lehetőséggel. Azt már nem tette hozzá, jegyzi meg az LMP, hogy a 23 ezer az elmúlt két évben házasságot kötött párok csupán negyede.

Októberben egyébként még a Nemzetgazdasági Minisztérium is arra hívta fel a figyelmet, hogy sok jogosult nem vette még igénybe az első házasoknak járó havi 5000 forintos adókedvezményt.

Ráadásul az adókedvezmény nem járult hozzá a születésszámok növekedéséhez. Miközben 2016 első 10 hónapjában alig 1 százalékkal több gyermek született az egy évvel korábbinál, a házasságkötések száma 2015-ben 18 százalékkal, 2016 első 10 hónapjában pedig 11 százalékkal nőtt – mentek tovább.

Az LMP szerint akkor beszélhetne a kormány sikerről a házassági adókedvezmény kapcsán, ha ez a születésszámok növekedésével járna együtt. Az elmúlt években nemcsak hogy elmaradt az ígért demográfiai fordulat, de több százezer fiatal ment külföldre. A kormány azzal tehette volna a legtöbbet a fiatal párokért, ha hat éven keresztül nem az alacsony bérek politikáját folytatta volna, és a jómódúakat célzó családpolitika helyett az alacsony keresetű középosztály megerősödésére koncentrált volna.

Ahogy írtuk, úgy tűnik, már nem járható út, hogy az alacsony bérekkel hódít Magyarország.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.