Pénzügy

Nyugdíj – hússzoros eltérés volt a hozamoknál

persely (persely)
persely (persely)

Amikor a folyószámlánál, bankbetétnél alig több a kamat nullánál (vagyis alacsony a kamatkörnyezet), akkor a majdnem 6 százalékos kamat kiváló teljesítmény. Márpedig az önkéntes nyugdíjpénztárak az Azénpénzem.hu számításai szerint átlagosan 5,9 százalékos hozamot értek el 2016-ban. A kasszákban egyébként az átlagos megtakarítás a lap szerint 1,1 millió forint körül van, és 65 ezer forinttal gyarapodott egy év alatt.

Hússzoros eltérés

Az átlagos hozam mögött azonban jelentős eltéréseket találtak: a legrosszabb portfólióban mindössze 6,6 ezer forintot fialhatott az átlagos összegű megtakarítás (1,1 millió forint), míg a legjobban 132 ezer forinttal gyarapodhatott a hozam révén. Amiből látszik, hogy a különbség bizony hússzoros volt.

Közöltek egy táblázatot is, amiből kiderül, az egyes pénztáraknál mekkorák voltak a tavalyi hozamok – érdemes tehát megnézni, hogy ki hol, milyen portfólióban gyűjti idősebb korára a pénzét.

Megjegyzik még, hogy a négy magánnyugdíjpénztárnál nem voltak ekkora különbségek a hozamoknál, és hogy ezek a kasszák jobban teljesítettek, mint az önkéntesek.

Az MNB ajánlja

Mint írtuk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. január 1-től várja el az önkéntes nyugdíjpénztárak választható portfóliós rendszeréről (VPR) kiadott ajánlásának alkalmazását – derül ki a jegybank közleményéből. Az új szabályozó dokumentum ösztönzi a pénztártagok életciklusához igazodó portfóliók kialakítását, hogy azok a számukra legmegfelelőbb „befektetési kosarat” választhassák ki.

A jogszabályok 2016-tól lehetőséget adtak a pénztáraknak olyan rendszer kialakítására, amely révén egy pénztártag egy időben két portfóliót is választhat. E kockázat-megosztási lehetőség révén a tagok a hosszabb távon (akár a nyugdíjba vonulást megelőző időszakig) megtakarított vagyonuk egy részét továbbra is elhelyezhetik egy kockázatosabb – ám várhatóan magasabb hozamú – portfólióban, miközben a megtakarítás másik hányadát egy biztonságos portfólióban tartva, tőkéjüket és a korábban elért befektetési hozamukat is megőrizhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik