Pénzügy

30 százalékkal nőhet a bankkártya-terminálok száma

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2,4 milliárd forintból indított programot, amelynek keretében új, korszerű bankkártya-terminálok beszerzéséhez és telepítéséhez nyújt 80 ezer forint támogatást - derül ki közleményükből. Az új program keretében 2017-ben 30 százalékkal nő a bankkártya-terminálok száma, még több üzletben válik lehetővé a bankkártyás fizetés. A vállalkozások terhei is jelentősen csökkennek a bankkártya használathoz kapcsolódó díjtételek mérséklődésével.

A kormány célja a készpénzállomány csökkentése a modern elektronikus fizetési módok elterjedésének ösztönzésével, a hazai fizetési infrastruktúra modernizálásával.

Hazánk a bankkártyás fizetések számát és a tranzakciót volumenét tekintve nem éri el az uniós átlagot – ismerik el a közleményben. Mindezt a hátrányt tovább növelte, hogy az elmúlt években a bankkártya-elfogadó helyek bővülése lelassult, a terminálok száma megrekedt nagyságrendileg 100 ezernél. Összehasonlításképpen azt is közölte a minisztérium, hogy online pénztárgépből jelenleg több mint 200 ezer üzemel annak ellenére, hogy az utóbbi csak néhány éve jelent meg. A holtpontról való elmozdulás és a hatékony piaci versenykörnyezet megteremtéséhez kormányzati szerepvállalásra volt szükség – jelentette ki az NGM.

2,4 milliárdos segítség

A kormány a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott és 2016 decemberében meghirdetett program finanszírozására 2,4 milliárd forintot biztosított, amelynek keretében a költségvetés az új, korszerű terminálok beszerzéséhez és telepítéséhez terminálonként 80 000 forint támogatást nyújt.

A szolgáltatóknak legalább a nyújtott támogatás mértékének megfelelő díjcsökkentést és annak biztosítását kellett vállalni, hogy az elfogadóhely összességében legfeljebb a bankkártyás forgalom 1 százalékának megfelelő összegű díjat fizet. Így ugyan első körben a fizetési szolgáltatók kapják a támogatást, végül mégis a kereskedők és a bolti vásárlók lesznek a haszonélvezői, előbbiek a kedvezményes díjnak köszönhetően, utóbbiak pedig mivel több helyen fizethetnek ezentúl kártyával.

A támogatásból származó pénzügyi előny így az elfogadóhelyeknél jelentkezik, mivel a kisebb forgalmú üzletek ilyen kedvező feltételt nem tudnának kialkudni támogatás nélkül. A POS terminálok alkalmazása, a kártyás fizetési lehetőség kimutatható módon hozzájárul a forgalom növekedéséhez is az egyes kereskedelmi egységeknél, és ezért is a kkv-k előnyére válik. A kormányzat ezúton is segíti a hazai vállalkozások, különösen a kisebb forgalmú, gyengébb alkupozícióval rendelkező hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének javulását.

Nagy volt az igény a támogatásra

Mivel a szolgáltatók a keretet meghaladó támogatásra nyújtottak be kérelmet, a Nemzetgazdasági Minisztérium 16 millió forint pótlólagos forrásról gondoskodott a többletigény kielégítésére. A szolgáltatók összesen 2 416 millió forint támogatásban részesültek, amelyet 30 200 darab új bankkártya-elfogadóhely létesítésére használnak fel.

Az intézkedés jelentőségét és nagyságrendjét jól szemlélteti, hogy a 2017. év végéig telepítendő új terminálok mintegy 30 százalékos növekedést jelentenek a korábbi rendszerben lévő állományhoz képest. Ez a rekordméretű bővülés mérföldkövet jelent a hazai elektronikus fizetési infrastruktúra fejlődésének történetében – írta a minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik