MR: A, B, PR:1 | date created: 2007:06:13
Pénzügy

30 százalékkal nőhet a bankkártya-terminálok száma

24.hu
24.hu

2017. 01. 16. 11:45

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2,4 milliárd forintból indított programot, amelynek keretében új, korszerű bankkártya-terminálok beszerzéséhez és telepítéséhez nyújt 80 ezer forint támogatást - derül ki közleményükből. Az új program keretében 2017-ben 30 százalékkal nő a bankkártya-terminálok száma, még több üzletben válik lehetővé a bankkártyás fizetés. A vállalkozások terhei is jelentősen csökkennek a bankkártya használathoz kapcsolódó díjtételek mérséklődésével.
Korábban a témában:

A kormány célja a készpénzállomány csökkentése a modern elektronikus fizetési módok elterjedésének ösztönzésével, a hazai fizetési infrastruktúra modernizálásával.

Hazánk a bankkártyás fizetések számát és a tranzakciót volumenét tekintve nem éri el az uniós átlagot – ismerik el a közleményben. Mindezt a hátrányt tovább növelte, hogy az elmúlt években a bankkártya-elfogadó helyek bővülése lelassult, a terminálok száma megrekedt nagyságrendileg 100 ezernél. Összehasonlításképpen azt is közölte a minisztérium, hogy online pénztárgépből jelenleg több mint 200 ezer üzemel annak ellenére, hogy az utóbbi csak néhány éve jelent meg. A holtpontról való elmozdulás és a hatékony piaci versenykörnyezet megteremtéséhez kormányzati szerepvállalásra volt szükség – jelentette ki az NGM.

2,4 milliárdos segítség

A kormány a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott és 2016 decemberében meghirdetett program finanszírozására 2,4 milliárd forintot biztosított, amelynek keretében a költségvetés az új, korszerű terminálok beszerzéséhez és telepítéséhez terminálonként 80 000 forint támogatást nyújt.

A szolgáltatóknak legalább a nyújtott támogatás mértékének megfelelő díjcsökkentést és annak biztosítását kellett vállalni, hogy az elfogadóhely összességében legfeljebb a bankkártyás forgalom 1 százalékának megfelelő összegű díjat fizet. Így ugyan első körben a fizetési szolgáltatók kapják a támogatást, végül mégis a kereskedők és a bolti vásárlók lesznek a haszonélvezői, előbbiek a kedvezményes díjnak köszönhetően, utóbbiak pedig mivel több helyen fizethetnek ezentúl kártyával.

A támogatásból származó pénzügyi előny így az elfogadóhelyeknél jelentkezik, mivel a kisebb forgalmú üzletek ilyen kedvező feltételt nem tudnának kialkudni támogatás nélkül. A POS terminálok alkalmazása, a kártyás fizetési lehetőség kimutatható módon hozzájárul a forgalom növekedéséhez is az egyes kereskedelmi egységeknél, és ezért is a kkv-k előnyére válik. A kormányzat ezúton is segíti a hazai vállalkozások, különösen a kisebb forgalmú, gyengébb alkupozícióval rendelkező hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének javulását.

Nagy volt az igény a támogatásra

Mivel a szolgáltatók a keretet meghaladó támogatásra nyújtottak be kérelmet, a Nemzetgazdasági Minisztérium 16 millió forint pótlólagos forrásról gondoskodott a többletigény kielégítésére. A szolgáltatók összesen 2 416 millió forint támogatásban részesültek, amelyet 30 200 darab új bankkártya-elfogadóhely létesítésére használnak fel.

Az intézkedés jelentőségét és nagyságrendjét jól szemlélteti, hogy a 2017. év végéig telepítendő új terminálok mintegy 30 százalékos növekedést jelentenek a korábbi rendszerben lévő állományhoz képest. Ez a rekordméretű bővülés mérföldkövet jelent a hazai elektronikus fizetési infrastruktúra fejlődésének történetében – írta a minisztérium.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.