Pénzügy

Megszünteti a kormány a botrányos letelepedési kötvényeket

Befejeződik a letelepedési kötvény értékesítése – közölte az Államadósság Kezelő Központ. A kötvények vásárlására még idén áprilisig lesz mód. A megszüntetés lehetőségét még Varga Mihály jelentette be tavaly decemberben. Az ÁKK indoklásként az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzetet hozta fel, azt, hogy a finanszírozási tervben szereplő deviza forrásbevonás a piaci kibocsátásokkal és a hazai lakossági kötvényekkel biztosítható.

A program Rogán Antal bábáskodásával indult 2013-ban. A törvény szerint tartózkodási, később letelepedési engedélyt kaphatott az EU-n kívüli külföldi, aki igazolja, hogy ő vagy a cége legalább 300 ezer euróért letelepedési államkötvényt vett. Ezzel szabadon mozoghatott a schengeni országok között.

Nálunk egy csöppet másként működött

Az eljárás bevett gyakorlat a világ országaiban is. Azok az országok, amelyek vonzzák a külföldi betelepülőket, bizonyos gazdasági befektetésekért cserébe letelepedési lehetőséget nyújtanak külföldieknek a letelepedésre, hosszabb távon az állampolgárság megszerzésére. Az így keletkezett bevételt az állam finanszírozására fordítják.

Nálunk csak az a különbség, hogy az értékesítő cégeket a kormány jelölte ki, akik súlyos extraprofitot zsebelhettek be a közvetítésért, amelyen a magyar állam 8 milliárd forintot bukhatott. A közvetítő cégek döntő többsége magyar hátterű offshore cég, némelyiket frissen alapították a törvény elfogadása előtt.

A nagy nyertesek Rogán Antal, illetve Habony Árpád ismeretségi körébe tartoznak.

Főként kínaiak és oroszok voltak a vevők

A belügyminiszter szerint, eddig 4247 kötvényt jegyeztek le a közvetítő cégek. Pintér Sándor azt mondta, hogy tavaly december 15-éig a családtagokkal együtt összesen 12736-an kértek letelepedési engedélyt, de közülük csak 10233-an kapták meg azt. Főként kínaiak, oroszok voltak a nagyobb vevők.

Ezzel a közvetítő cégek, óvatos számítás szerint is (a legolcsóbb árazással számolva) 97,5 milliárd forintos bevételre tettek szert. Egy darab kötvényen lényegében 23 millió forintot kerestek. Ráadásul a vevő egy fillért sem lát az állampapír kamatából, mert azt a közvetítő cégek zsebelik be, kötvényenként mintegy 9 millió forintos kamatrészt.

A letelepedési kötvény pénzügyi haszna is meglehetősen ellentmondásos. A Magyar Nemzet számításai szerint az elmúlt szűk két évben 8,7 milliárd forintot bukott az állam a letelepedési-kötvényeken. A külföldi befektető e kötvények vásárlása révén tulajdonképpen kölcsönt nyújt a magyar államnak, amit középtávon kamattal együtt kap vissza.

A “magyar modellben” profit kizárólag a közvetítő cégekben keletkezett, de az igen jelentős mértékű. Azaz mindenki más bukott rajta: a magyar állam, az adófizetők. Akik viszont hatalmasat nyertek, azok a kormány által kijelölt közvetítő irodák voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik