Pénzügy

Sorra jelentik be a cégek a nagyarányú béremeléseket

fizetes(210x140).jpg (fizetés)
fizetes(210x140).jpg (fizetés)

Szerkesztőségünk folyamatosan kapja a híreket a cégektől, hogy emelik a fizetéseket. Legutóbb a Spar, az OBI és a Fornetti jelezte, hogy a törvényileg kötelező felett emelik a béreket.

A keveset keresők járnak a legjobban

Mint ismert, a kormány megemelte a minimálbért 15, a garantált bérminimumot 25 százalékkal. A munkáltatói járulékok 5 százalékponttal csökkennek, 2018-ban a minimálbér újabb 8, a bérminimum 12 százalékkal nő és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok. Mindezzel a minimálbéresek járnak a legjobban.

2017-ben 23-25 százalékkal növekszik az Obi összes áruházi dolgozójának fizetése, ami azt is jelenti, hogy a bérfejlesztés a barkácslánc minden dolgozója esetében leköveti a garantált bérminimum növelésének kötelező mértékét.

A Sparnál a legkevesebbet keresők kapják a legnagyobb emelést. A SPAR minden dolgozója 100 ezer forintnyi készpénzes, béren kívüli juttatást kap az idén, a vállalatnál több mint 5 éve dolgozók pedig további 40 ezer forint értékű béren kívüli juttatást kapnak SZÉP-kártyán és megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is.

A Fornetti is emelte alkalmazottai fizetését, minden egyes dolgozó bruttó 96 ezer forinttal vihet többet haza 2017-ben, mint tavaly. Ez viszonylag szerényebb béremelést jelent.

A cég ugyanakkor azt is jelezte: bár a minimálbéremelésben és a járulékcsökkentésben alapvetően pozitív makrogazdasági lehetőségeket látnak, a beszállítók részéről valószínűleg jelentős díjemelést vonnak majd maguk után a kormányzati intézkedések.A béremelés hatásai

A minimálbér emelése az egész gazdaságra hatással van:

  • a minimálbér-emelés az összes bért magával húzhatja
  • így több pénz marad a zsebünkben, amit fogyasztásra költünk
  • a fogyasztás pedig tovább növelheti a GDP-t
  • a közmunkások elkezdenek minimálbéres állásokat vállalni, ami jót fog tenni a munkaerőpiacnak
  • ugyanakkor: a kisebb cégek vagy csődbe mennek a költségnövekedés miatt, vagy a feketegazdaságot választják
  • növekedik az infláció, árdrágulás várható, évi 2-2,5 százalék.

A témáról bővebben ebben a cikkünkben is olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik