Pénzügy

Durva díjkülönbségek a magyar mobilszolgáltatóknál

roaming-tippek (Array)
roaming-tippek (Array)

Mobiltelefon-előfizetés választásakor az emberek hajlamosak a jellemzően kétéves hűségidő alatti kiadások alapján dönteni, pedig bárkit érhet kellemetlen meglepetés utána is.

Ha az előfizetés lejárta után más szolgáltató sim-kártyáját kívánná beletenni valaki a készülékbe, akkor vagy keres valamilyen függetlenítőszolgáltatót, vagy ha ezekben nem bízik, akkor a saját szolgáltatójánál intézi.

A függetlenítésért azonban több szolgáltató pénzt kér, egyiküknél akár egy kedvezményesen vásárolt felső kategóriás készülék árának 10 százalékát is kifizethetjük. Ez persze nem azt jelenti, hogy azoknál a szolgáltatóknál, akik jobban megkérik az árát ennek a szolgáltatásnak, rosszabbul járnánk a végén, csupán érdemes ezzel a költséggel is számolni.

Drága a függetlenítés, és nagy a szórás

  • E szempontból a UPC ügyfelei vannak a legjobb helyzetben, hiszen a cég hálózatfüggetlen készülékeket kínál.
  • A Vodafone annak függvényében fizettet az ügyféllel, hogy mennyi idő telt el az előfizetői szerződés megkötése óta. Ha még tart a hűségidő, akkor a cég csak számhordozás esetén engedi a készülék feloldását. Ha a szerződés még nincs egyéves, akkor 20 ezer forintot kér a feloldásért, egy és két év között 10 ezret, két év után pedig 2500 forintot. Ekkor már jellemzően lejár a hűség is, tehát nem kell kifizetni a készülékkedvezmény összegét sem. A Vodafone a feloldókódot postán juttatja el az ügyfélnek, legkésőbb 15 napon belül.
  • A Telenornál egységesen 7650 forintot kérnek a függetlenítésért. A hűségidő lejárta előtt természetesen más költségek is terhelik az ügyfeleket. Iphone esetében 4 órán belül, a többi készülék esetén maximum egy héten belül elküldi a gyártó a függetlenítő kódot.
  • A legmagasabb összeget a Telekom kéri, 15 ezer forintot, akkor is, ha az előfizetésre vállalt hűség már lejárt. Ennél korábban még a készülékkedvezmény és – ha van – a fennmaradó részletek összege is terheli az ügyfelet. A cégnél akár azonnal is kiadják a kódot, de általában 1 munkanapnál nem kell többet várni – írta a Napi.hu-nak a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik