Pénzügy
roaming-tippek (Array)

Durva díjkülönbségek a magyar mobilszolgáltatóknál

24.hu
24.hu

2017. 01. 11. 11:33

Korábban a témában:

Mobiltelefon-előfizetés választásakor az emberek hajlamosak a jellemzően kétéves hűségidő alatti kiadások alapján dönteni, pedig bárkit érhet kellemetlen meglepetés utána is.

Ha az előfizetés lejárta után más szolgáltató sim-kártyáját kívánná beletenni valaki a készülékbe, akkor vagy keres valamilyen függetlenítőszolgáltatót, vagy ha ezekben nem bízik, akkor a saját szolgáltatójánál intézi.

A függetlenítésért azonban több szolgáltató pénzt kér, egyiküknél akár egy kedvezményesen vásárolt felső kategóriás készülék árának 10 százalékát is kifizethetjük. Ez persze nem azt jelenti, hogy azoknál a szolgáltatóknál, akik jobban megkérik az árát ennek a szolgáltatásnak, rosszabbul járnánk a végén, csupán érdemes ezzel a költséggel is számolni.

Drága a függetlenítés, és nagy a szórás

  • E szempontból a UPC ügyfelei vannak a legjobb helyzetben, hiszen a cég hálózatfüggetlen készülékeket kínál.
  • A Vodafone annak függvényében fizettet az ügyféllel, hogy mennyi idő telt el az előfizetői szerződés megkötése óta. Ha még tart a hűségidő, akkor a cég csak számhordozás esetén engedi a készülék feloldását. Ha a szerződés még nincs egyéves, akkor 20 ezer forintot kér a feloldásért, egy és két év között 10 ezret, két év után pedig 2500 forintot. Ekkor már jellemzően lejár a hűség is, tehát nem kell kifizetni a készülékkedvezmény összegét sem. A Vodafone a feloldókódot postán juttatja el az ügyfélnek, legkésőbb 15 napon belül.
  • A Telenornál egységesen 7650 forintot kérnek a függetlenítésért. A hűségidő lejárta előtt természetesen más költségek is terhelik az ügyfeleket. Iphone esetében 4 órán belül, a többi készülék esetén maximum egy héten belül elküldi a gyártó a függetlenítő kódot.
  • A legmagasabb összeget a Telekom kéri, 15 ezer forintot, akkor is, ha az előfizetésre vállalt hűség már lejárt. Ennél korábban még a készülékkedvezmény és – ha van – a fennmaradó részletek összege is terheli az ügyfelet. A cégnél akár azonnal is kiadják a kódot, de általában 1 munkanapnál nem kell többet várni – írta a Napi.hu-nak a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.