özönvíz (özönvíz, eső, csapadék, négyes metró, Kálvin tér)
Pénzügy

Tovább nyomoznak a 4-es metró kenőpénzei után

24.hu
24.hu

2017. 01. 09. 15:56

Korábban a témában:

A várakozásoknak megfelelően a városvezetés 2010-es állításait erősítette meg a fővárosi Alstom-bizottság. Hétfőn bemutatott jelentésük szerint az M2-M4-es metróvonalakra szánt szerelvények beszerzésénél számos „kifogásolható körülmény” merült fel. Így például érthetetlennek találták, hogy a közbeszerzésnél nem az ár volt a leghangsúlyosabb értékelési szempont. Más kérdés, hogy az M3-as vonal kocsifelújítására kiírt pályázaton sem a legolcsóbb ajánlatot adó cég nyert.

Az Alstom-vizsgálóbizottság 2016 nyár elején alakult, miután az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala (SFO – Serious Fraud Office) feltételezése szerint az Alstom-vezetők 2,3 millió euró kenőpénzt adhattak a budapesti megbízás elnyeréséért. A fővárosi önkormányzat az M2-es vonalra 22, az M4-es pedig 15+7 szerelvényt vásárolt. A városvezetés rögvest saját vizsgáló bizottságot alakított, holott az ügyben a Fővárosi és a Legfőbb Ügyészség is nyomoz, Tarlós István főpolgármester pedig többször hangsúlyozta, hogy a főváros nem nyomozóhatóság, csak a birtokában lévő dokumentumokból tájékozódhat.

A főváros és a magyar állam számára óriási hátrányt jelentett, hogy a fizetendő előleg mértékét a kiírásban szereplő 25-ről végül 50 százalékra emelték, indokolatlanul korlátozták az ajánlattevők számát, a karbantartási költségek pedig hosszú távú vállalásokként szerepeltek, holott azokra a szerződések semmilyen garanciát nem biztosítottak. Ráadásul végül nem a beszerzési kiírásnak megfelelő szerződést kötötték meg – írták.

(hvg.hu)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.