Pénzügy

Rossz hírek: Pusztítja a magyar csirkét a madárinfluenza

csirke (csirke)
csirke (csirke)

A mostani madárinfluenza-megbetegedés, különösen az Alföld középső két-három megyéjében, felért egy szőnyegbombázással – közölte Bárány László, a baromfitartással és feldolgozással foglalkozó Master Good cégcsoport elnöke a VG-vel.

Járvány Európában

Európa több államában is jelen van a madárinfluenza, és jelenleg is terjed, úgy a vadmadarak, mint a baromfiállományok között. Franciaországban már több mint 100, Németországban 30, Lengyelországban 23 kitörést jeleztek a hatóságok. Hollandiában 12, Bulgáriában 8, Szerbiában 3, Nagy-Britanniában és Svédországban két-két helyszínen állapították meg a betegség jelenlétét. De felütötte a fejét még Olaszországban, Ausztriában, Horvátországban, Romániában, Szlovákiában és Dániában is.

Eddig 15 ország tiltotta le a magyar baromfi importját. A Földművelésügyi Minisztérium szerint állományfelszámolásra eddig több mint kétszáz állattartó helyen került sor, ahol több mint 2,4 millió állatot tartottak. A madárinfluenza-járvány eddigi közvetlen költségei meghaladják a 3,3 milliárd forintot, amelyből az állattartók kártalanítása több mint 2,7 milliárd forintot tesz ki. A teljes kárérték meghaladhatja a hat és fél milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik