Pénzügy

Durva változások a kötelező biztosításoknál

kgfb (Array)
kgfb (Array)
Akár ötmilliót is bevasalhatnak az autósokon.

Idén az eddigi másfél millió helyett 5 millió forintot is behajthat a biztosító az autóson, ha ittasan vagy kábítószer hatása alatt okoz nagy anyagi kárral járó balesetet – írja Biztosítási Szemle. A CLB biztosítási alkusz cég szerint érdemes figyelmesen tanulmányozni a napokban a biztosítóktól érkező értesítőket, mert ezek a kgfb-vel összefüggő törvényi változásokra felhívják a figyelmet.

Németh Péter, a CLB kommunikációs igazgatója szerint annak ellenére is hasznos mindenkinek “átrágnia” magát a tájékoztatón, hogy annak bizonyos pontjai a laikusoknak nehezen érthetőek és értelmezhetőek.  Azt máris érdemes megjegyezni, hogy az extrém nagy dologi károknál valamelyest csökkent a kártérítési limit, míg a személyi sérülések után valamivel többet fizethet a biztosító.

Újdonság a fedezetlenségi díj beszedhetőségének időkorlátja, azaz, míg korábban korlátlanul követelhették a be nem fizetett díjat, úgy ettől az évtől már csak 5 évig visszamenőleg tehetik ezt, azaz várhatóan nagyobb erőkkel próbálják majd az elmaradásokat beszedni a biztosítók, akár bírósági úton is.

Idén a korábbi hírek szerint 10-12 százalékos lehet a drágulás a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjaknál. A piacon érdekelt 14 biztosító társaságból 11 cég hirdetett meg új díjakat január 1-jétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik