Pénzügy

50 százalékkal megemelték a minimálbért Venezuelában

Ötven százalékos minimálbér-emelést jelentett be vasárnap Nicolas Maduro venezuelai elnök. A dél-amerikai országban az elmúlt egy évben most ötödszörre növelték a kötelező legkisebb munkabért. Legutóbb három hónapja, 40 százalékkal.

Bár elsőre ez komoly lépésnek tűnhet, Venezuelában a gazdasági válság miatt az egekbe szöktek az árak és sokan már ételt sem tudnak vásárolni a pénzükből.

A mostani emeléssel 40 638 bolivar lesz a minimálbér, ami jelenlegi árfolyamon átszámítva körülbelül 3500 forintnak felel meg.

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint idén 1660 százalékos, jövőre 2880 százalékos inflációra lehet számítani az országban.

Maduro vasárnap az állami AVN hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Venezuela az ellenfelei gazdasági háborújának áldozatává vált.

Az országban mostanra tulajdonképpen elértéktelenedett a pénz, sok üzletben inkább lemérik a bankjegyeket, mint hogy megszámolják őket. Maduro múlt hónapban közölte, 20 ezer bolivar értékű bankjegyek nyomtatását tervezik. Csak összehasonlításként, eddig a 100 bolivaros volt a legmagasabb forgalomban lévő valuta.

Arról nem is beszélve, hogy már a Big Mac is elfogyott náluk.

(CNN, kiemelt kép: Getty Images Hungary)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik