Young couple dreaming about a house in beautiful district
Pénzügy

Ingatlanpiac – mérsékelten, de jövőre is emelkedhetnek a lakásárak

24.hu
24.hu

2016. 12. 22. 10:07

Korábban a témában:

A hazai ingatlanpiac több mint két éve van lendületben, 2014-ben az árak, 2015-ben a forgalom, idén pedig az új lakások kerültek előtérbe. Az év végéhez közeledve érdemes áttekinteni, milyen tendenciák nyilvánultak meg 2016 lakáspiacán, illetve mi várható 2017-ben.

A lassuló tendencia a következő évben is folytatódik

Míg 2015-ben országos szinten több mint 30 százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak, addig idén lényegesen kisebb – 10 százalékos – volt a változás. A legmagasabb Ft/m2 árak Budapesten mutatkoznak, ahol az egyes megyeközpontokhoz képest 28-200 százalékkal drágább átlagárakra lehet számítani.

A vidéki nagyvárosok közül idén is kiemelkedik Sopron, az egyetemi városok közül pedig Debrecen, míg Miskolcon még mindig alacsony árak mutatkoznak. Ez az ütem az elemzések szerint a következő években is érvényesülhet, a legkiemelkedőbb városok továbbra is az egyetemi, ipari központok, illetve a főváros lesznek, ezzel szemben a kisebb városok, községek lakáspiacán nyomott árak lehetnek jelen.

Az albérletpiac is lassult

Nemcsak az eladott ingatlanok áraiban figyelhető meg a visszafogott bővülés, a tendencia az albérleti piacon is érvényesül. A nagyvárosok átlagos négyzetméterenkénti áraiban ebben a szegmensben szintén szembetűnő különbségek tapasztalhatóak, a legkiemelkedőbb itt is Budapest, ezt követi Sopron, ahol az átlagos négyzetméterenkénti árak meghaladhatják a 2500 forintot.

A többi, központi szerepet betöltő vidéki nagyvárosban- Győr, Szeged, Miskolc – ennél lényegesen alacsonyabb -1300 és 1800 Ft/m2 – átlagárakra lehet számítani.

Az utóbbi egy év változásait figyelembe véve elmondható, hogy ebben a szegmensben is lassulás mutatkozott, mely a következő években is jelen lehet, mivel a kereslet a jelek szerint nem tudja megfizetni a magasabb árakat, amely a jelenlegi árkorrekcióhoz vezetett.

Módosították a csokot, de több igénylésre számítottak

Az otthonteremtési kedvezmény iránt év elején sokan érdeklődtek, a teljes támogatást azonban kevés család vette igénybe. Akik éltek a lehetőséggel, azok is inkább használt lakás vásárlására, illetve felújításra fordították az összeget. Szeptemberben újabb pontokban módosították a csokot, melynek egyik legfontosabb eleme, hogy az új lakások már a használatbavételi engedély megszerzése előtt is megvásárolhatóak.

Ennek köszönhetően az ősz óta befogadott kérelmek száma és összege is 10 százalékkal emelkedett. A kérvények közül több mint 32 ezer került jóváhagyásra 2015 július óta, akik viszont eddig nem éltek a kedvezménnyel, azoknak sem kell aggódniuk, mivel az ehhez szükséges pénzügyi keret a következő évben is rendelkezésre áll  – írja az Ingatlannet.hu elemzésében.

Fellendült az építkezési kedv, a lakásokra viszont várni kell

Az év elején bevezetett lakáspolitikai intézkedéseknek köszönhetően – csok, áfacsökkentés -az építési kedv dinamikusan növekedett, a kiadott építkezési engedélyek száma 2,5-szer több volt az előző évhez képes, a legkiugróbb változásokat áprilisban és májusban tapasztalták.

Az idei évben összesen mintegy 10 ezer új lakás átadásával számoltak, kérdéses azonban, hogy ezek közül hány projekt csúszik át a következő évre. 2016-ban 14 százalékkal több új lakás épült a tavalyi évhez képest, az igazi áttörés viszont 2017-től várható az elemzések szerint. A szegmensben az év elején esetenként extrém mértékben nőttek az árak, ennek mértéke éves szinten mintegy 25 százalékos volt, a kínálat bővülésével viszont ebben az esetben is egy lassabb ütem érvényesülhet 2017-ben.

Mit hoz 2017?

Az országot ingatlanpiaci szempontból továbbra is egyfajta kettéosztottság jellemzi a forgalom, az árak és az új lakások kínálatát tekintve, melynek mérséklődése a következő években sem várható. A legnépszerűbb területek a központi szerepet betöltő vidéki nagyvárosok, illetve a főváros, míg a kisebb településeken csekély mértékű árváltozásra lehet számítani, és elenyésző lehet az adásvételek száma is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.