Pénzügy

Besokall a NET – kellene még pénz

Eladó lakás (eladó lakás, ingatlan, ingatlanpiac)
Eladó lakás (eladó lakás, ingatlan, ingatlanpiac)

Az adósoknak is kedvező megoldásnak úgy tűnik egyelőre vége szakad, a NET Zrt. kerete ugyanis gyakorlatilag betelt. Az eszközkezelőnél az Azénpénzem.hu kérdésre elmondták: a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. 2016. november 30-ig 38 965 ingatlan-felajánlást fogadott be, és a kérelmek alapján összesen 27 568 ingatlant vásárolt meg. Ez a szám év végére várhatóan eléri a 27 800-at.

Így a 35 ezer darabos keret kitöltéséig még 7200 ingatlant tud megvásárolni. (Vagyis újabb kérelmeknek már nincs esélye, hiszen több a felajánlás, mint a vételi lehetőség.)

15 ezer adósnak lenne még szüksége segítségre

Pedig az MNB adatai szerint a forintosítás után még mindig mintegy 130 ezer adós nem tud fizetni. A bankszövetség adatai szerint bő egyharmaduknak, 45-50 ezer embernek szüksége lenne a NET anyagi támogatására. Ebből 35 ezer adósnak a program megoldja a lakásgondjait, de még mintegy 15 ezer adós lakáshelyzetét kellene orvosolni a jövő év végéig.

Az MNB ajánlása alapján a bankok 2016 őszéig mintegy 60 ezer családot kerestek meg, és az érintettek körében tömeges az érdeklődés a Nemzeti Eszközkezelő (NET) program iránt. A bankszövetség szerint tehát a jelenlegi kereten felül további 15 ezer rászoruló családnak kellene megvásárolni az ingatlanát a jövő év végéig, amihez azonban az államnak további forrást kellene biztosítania.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik