Pénzügy

A cégek később fizetik ki számláikat, mint tavaly

A tavalyi évhez képest kb. másfél nappal hosszabbodtak a fizetési határidők, derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből. Miközben a vállalkozások fizetési határideje növekszik, a csúszással fizető társaságok is 2 nappal hosszabb késéssel teljesítik fizetési kötelezettségeiket.

Nemcsak a fizetési csúszások, hanem a késve fizetett számlák aránya is növekedett.

27,5 nap

Ugyan az év utolsó negyedévében jellemzően magasabb a határidőben fizetett számlák aránya, mint az év többi időszakában, feltehetően az utolsó negyedév sem fogja túlszárnyalni a tavalyi év utolsó három hónapjának 70 százalék feletti arányát.

Az év első háromnegyedében az átlagos fizetési határidő valamelyest növekedésnek indult.

Míg 2014 és 2015 azonos időszakába még átlagosan 26 nap körül alakultak a számlafizetési határidők addig idén már a 27,5 nap közelében járnak. A hosszabbodó szerződéses határidők ellenére a fizetési késedelmek is romló tendenciát mutatnak a piacon a Bisnode legfrissebb adatai szerint. Az átlagos késedelem jelenleg meghaladja a 17 napot, míg kettő illetve egy évvel korábban még csak 15 nap körüli késések voltak jellemzőek a három-negyedéves adatok alapján.

fizetesi-hataridok-bisnode

Nemcsak az átlagos késedelem növekedett 2015-höz képest, hanem a késve fizetett számlák részaránya is megemelkedett 0,7 százalékponttal. A visszaesés ellenére még mindig a számlák közel kétharmadát pontosan fizetik a cégek, ami még mindig másfél százalékponttal meghaladja a 2014-es eredményeket.

fizetesi-hataridok-bisnode_1

A legkisebb fizetési határidőt az oktatással, valamint a művészettel, szórakoztatással és szabadidős tevékenységgel foglalkozó cégek körében tapasztalhatjuk, ahol nem éri el a 15 napot a számlák lejárati dátuma. Ugyancsak alacsony – 18 nap alatti – fizetési határidőt kapnak szállítóiktól a bútorgyártó, az egészségügyi illetve a vendéglátóipari cégek.

A szigorú fizetési határidők következtében pedig egyre kevesebb cég tudja tartani a fizetési határidőket, így ezen ágazatoknál egytől-egyig növekedett a késéssel befizetett számlák aránya az elmúlt egy évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik