Pénzügy

Miért nem lehet visszaadni az Erzsébet-utalványból a boltban?

Erzsébet utalvány (erzsébet utalvány)
Erzsébet utalvány (erzsébet utalvány)

A visszaadási tilalom oka, hogy senki ne ügyeskedjen az Erzsébet-utalvánnyal – írta a blokkk.com. Az utalványt elfogadó boltos, vendéglős is fizet az utalványforgalmazónak, az általános szerződési feltételek alapján pedig 5% elfogadóhelyi jutalékkal számolhat. Az utalványforgalmazó minden visszavitt utalvány teljes névértéke erejéig számolja ki az elfogadóhelyi jutalékot.

Ha visszaadna a boltos, ennek a visszajárónak az elfogadóhelyi jutalékát is ki kell fizetnie (sok kicsi sokra is mehet). Plusz az lenne az érdekük, hogy minél kevesebb elfogadóhelyi jutalékot fizessenek. Így előfordulhatna a tilalom hiányában, hogy az elfogadott utalványra azt mondaná, itt bizony visszajáró is volt, tehát az utalványnak csak egy része volt igazi vásárlás. Az utalványforgalmazó így azonnal elesne az elfogadóhelyi jutalék egy részétől.

Egyébként az utalványos vásárlásokon a többszázalékos elfogadóhelyi jutalék miatt általában nem keres, hanem veszít a boltos. Az élelmiszer-kereskedelemben a tiszta – a költségek levonása után megmaradó – haszon nem éri el az elfogadóhelyi jutalék szintjét. De kell a forgalom, a vásárló pedig többet költ, mint amennyi utalványt bevált.

Az Erzsébet-utalvány az utolsókat tapossa: 2016-ban még lehet tolni, de utána sokat adózik, és a minimálbér-emelés mellett amúgy sem lesz annyi pénz cafetériára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik